Det är inte bara att gå på toaletten, inte som anställd på Ica Maxi i Östersund där personal nu har fått tydliga instruktioner när det är okej och inte. Foto: Sara Leijman/SVT

Personal på Ica Maxi i Östersund fick skriftliga instruktioner om toabesök

Publicerad

Att gå på toaletten under arbetstid har blivit en het fråga på Ica Maxi i Östersund. Detta efter att en chef gjort ett massutskick där personalen fått veta vad som är ett okej toabesök – och vad som inte är det.

Den interna informationen som skickades ut 19 juni är lång och ingående. Som ÖP var först att berätta står det att grundregeln är att toabesök ska ske på raster när personalen är utstämplad.

Visserligen får man gå på toa om man behöver men då ska det vara länge till rast och ske snabbt.

I utskicket följer sedan flera exempel på när det däremot inte är okej med toabesök. Som om någon går precis innan en rast, eller efter en rast. ”Det kan resultera i erinran och i förlängningen att anställningen avslutas” står det.

– Självklart ska man få gå på toaletten när man behöver det men det har hänt att det har missbrukats, säger Daniel Faxing som är butikschef.

Reflekterade inte över det

Han har själv inte skrivit utskicket men däremot läst det. Han tycker inte det var så anmärkningsvärt.

– Jag reflekterade inte så mycket över det.

Men kan ni inte bara prata med enskilda om ni upplever att det finns ett problem, istället för att skicka information till all personal?

– Vi försöker göra det men vi är en stor arbetsplats. Vi ville vara så tydliga som möjligt och lyfta det nu när vi har många nya.

Är det ett stort problem att personal sitter på toaletten länge?

– Det vet jag inte om jag skulle säga, säger Daniel Faxing.

”Vittnar om förtroendebrist”

Jens Lindström är förhandlare på fackförbundet Handels och han tycker att det är ett märkligt skrivet utskick.

– Det vittnar om en förtroendebrist mellan arbetsgivare och anställda. Det är det jag kan säga utan att veta hur det är på exakt den arbetsplatsen.

Han pekar på att man givetvis får gå på toaletten. Det ses som en paus, och inte en rast. Om man missbrukar det, är givetvis en annan fråga, säger han.

Hur hade arbetsgivaren kunnat göra?

– Många arbetsgivare vill inte göra saker av ren ondo, jag hade ju velat att de hade pratat med representanter för facket eller med skyddsombud. Är det en medlem som missköter sig kan vi också hjälpa till att reda ut vad som är problemet.

Vad tänker du om att personal har tagit illa vid sig av det här mejlet?

– Det är inget unikt. En sådan här generell grej som svingar vilt, en del kanske inte bryr sig alls medan andra tar väldigt illa vid sig utan att ens vara dem som avses, säger Jens Lindström.

Exempel ur interna toainformationen

I massutskicket gavs 5 exempel när det är okej och inte att gå på toa. Så här stod det:

XX har packat varor i 2 timmar och har 2 timmar kvar till rast. Han blir pissnödig och gör ett snabbt toalettbesök och går sedan snabbt tillbaka och jobbar. Det är ok.

XX ska gå på rast. Men precis innan han stämplar ut så går han på toa. han vill ju inte slösa rasten till att sitta på toa. Efter sitt toabesök så stämplar han ut och går på rast. Det är inte okej. Verkligen inte okej. XX har här satt i system att få betalt för att sitta på toa. Det kan resultera i erinran och i förlängningen att anställningen avslutas.

XX kör samma stil men hon går på toa direkt efter att hon stämplat in efter rasten. Hon stämplar in och om ingen ser så går hon på toa. Det är lika oacceptabelt som det XX gör.

XX går på toa mitt i sitt pass. Väl på toa passar hon på att kolla igenom instagram och tiktok. XX gör flera fel. Hon jobbar med sin privata mobil på sig, hon använder den på arbetstid och hon tar längre toabesök än vad hon behöver.

XX läste det jag (chefen reds. anm) skrev och kom fram till att hon kan låta blir att gå på toa på rasten och sedan alltid gå mitt i passet. Hon känner sig smart. Hon har hittat ett kryphål och känner att hon nu me rätt kan få betalt för att sitta på toa. XX behöver skärpa sig. Om man behöver leta kryphål i regler eller se sig om över axeln innan man gör något så är man fel ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.