Till vänster är en bild på fisksorten regnbåge under vatten. Till höger en bild på en man med kort hår, lite skägg, glasögon och en grå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Jeuthe, forskningsledare på Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne, om projektet att få fram smittfri fisk till odlingsbranschen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Projekt i Kälarne ska eliminera sjukdomar bland odlade fiskar

Uppdaterad
Publicerad

En av de stora farhågorna med fiskodlingar, speciellt i öppna kassar, är att olika sjukdomar frodas i beståndet. Sverige har länge varit relativt förskonade, men det har på senare år blivit ett växande problem för odlare även här. På Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne har nu ett projekt startat för att få fram garanterat smittfria fiskar till landets odlingar.

Det växande problemet med utbrott av olika sjukdomar, som till exempel njursjukdomen BKD, är något hela fiskodlingsbranschen brottas med allt mer. Ett BKD-utbrott i en fiskodling riskerar inte bara att sprida sig till vild fisk runtom odlingen, det kan också leda till att hela beståndet måste slaktas.

Forskningsprojekt i Kälarne

Projektet Selma på Vattenbrukscentrum Norr i Kälarne vill få fram en garanterat smittfri bas för avelsmaterial och stamfisk av huvudsakligen regnbåge.

– Vi behöver ytterligare öka smittskyddet här på anläggningen, men också jobba med hur man håller fisken frisk när den kommer ut på odlingarna, säger Henrik Jeuthe, vd och forskningsledare.

Projektet kan knappast ta fram en helt immun fisk, men förhoppningen är att få fram en robustare fisk som bättre kan stå emot smitta. Men det handlar också om att ha bättre kontroll på transporter och att fisk inte flyttas kors och tvärs mellan odlingar. Det ökar inte bara risken för kontaminering, utan försvårar också smittspårning vid ett utbrott.

15 miljoner till ny avelshall

I Kälarne är man ansvarig för de nationella avelsprogrammen av både regnbåge och röding. Fokus i projektet ligger främst att få upp kvaliteten på regnbåge, för på rödingsidan är man redan idag världsunika. Avelsprogrammet startade i början av 80-talet, vilket är det äldsta i världen.

Men för att ytterligare förbättra förutsättningarna, så beslutade man i dagarna att satsa 15 miljoner på en ny avelshall för rödingen. Förhoppningen är att bygget skall kunna komma igång redan nu under hösten.

– Rödingen blir lätt temperaturstressad och det är svårt även här i norra Sverige att hitta tillräckligt kallt vatten. I den nya anläggningen kommer vi kunna styra temperaturen, vilket ger bättre rom, högre överlevnad och bättre välfärd för avkomman, säger Henrik Jeuthe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.