I början av året fick offentliga vårdgivare underskottskompensation för året 2023. Nu har även privata vårdgivare fått det ekonomiska stödet. Foto: SVT arkiv

Region Jämtland Härjedalen ger privata vårdgivare ekonomiskt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen har beslutat att betala ut 13,9 miljoner kronor i underskottskompensation till privata vårdgivare i Jämtland Härjedalen. Samtidigt pågår ett arbete att se över just kompensationen till primärvården.

– Målet måste vara att hälsocentraler har rätt budget från början, säger Lars-Erik Olofsson (KD), vice ordförande i regionstyrelsen.

Underskottskompensationen delas ut till både privata och offentliga vårdgivare. Det är som ordet antyder ett ekonomiskt stöd som regioner ger till vårdcentraler och primärvårdsenheter som har ekonomiska underskott.

Redan i början av året fick de offentliga vårdgivarna i Jämtlands län totalt 148 miljoner kronor, och nu har alltså regionstyrelsen även beslutat att dela ut 13,9 miljoner till de privata. I båda fallen rör det verksamhetsåret 2023.

Reglerna ska ses över

Samtidigt ser Region Jämtland Härjedalen ett behov av att förändra reglerna, så att hälsocentralerna får de medel de behöver redan när budget läggs.

– Ambitionen ska vara att vi inte behöver ha ett system för underskottskompensation i efterhand. Det är en viktig del i att stärka primärvården och säkra förutsägbarhet för både offentliga och privata aktörer, säger Lars-Erik Olofsson.

Enligt honom måste det också vara ett likvärdigt och rättvist system, oavsett om vårdgivaren är privat eller offentlig.

Politiskt tillsatt grupp

En politiskt tillsatt grupp är nu tillsatt för att se över kompensationssystemet. I det ingår även bland annat omställningen till Nära vård och Robusta hälsocentraler.

Det är en del av beredskapen inför ett förändrat säkerhetsläge och efter Sveriges inträde i NATO. Omställningen ställer dock olika krav på offentliga och privata vårdgivare, vilket gör att ersättningssystemet behöver ses över.

Vad är underskottskompensationen?

Underskottskompensation inom primärvården är ett ekonomiskt stöd som regioner ibland ger till vårdcentraler eller primärvårdsenheter som har ekonomiska underskott. Detta sker när enheten inte kan täcka sina kostnader genom det vanliga ersättningssystemet, som ofta baseras på antalet listade patienter eller prestationer. Målet är att säkerställa att viktiga vårdenheter kan fortsätta att leverera vård trots ekonomiska svårigheter, särskilt i områden med höga vårdbehov eller där tillräckligt med patienter saknas.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.