Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill skogsbolaget Stora Enso att information om särskilt skyddsvärd skog på deras marker ska döljas i Skogsstyrelsens karttjänster. Se vad skogsbolagets svarar i videon. Foto: SVT:s Nyhetsgrafik

Skogsbolaget Stora Enso om beslutet: Vi tar hand om informationen själva

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbolaget Stora Enso var först ut och sedan följde tre andra skogsbolag efter. Nu har de fyra skogsbolagen fått Skogsstyrelsen att dölja information om över 9 000 särskilt skyddsvärda skogsområden i sina karttjänster.

Varför Stora Enso inte längre vill att informationen ska visas hos Skogsstyrelsen kan du höra i videon ovan.

De över 9 000 särskilt skyddsvärda områdena som berörs ligger på skogsmark i flera län: Jämtland, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Det är främst skogsbolaget Stora Enso som berörs. Bolaget avböjer intervju och svarar istället via mail:

”Vi vill inte medverka till en intervju i detta skede, då vi i dagarna på nytt kommer diskutera frågan med Skogsstyrelsen”, skriver Robert Berg vid Stora Enso till SVT.

Flest dolda uppgifter gäller Stora Enso

Informationen om särskilt skyddsvärd skog som nu inte längre visas gäller för Stora Ensos del: 7 778 nyckelbiotoper, dvs mindre områden av särskilt skyddsvärd skog.

För bolaget Person Invest rör det 185 nyckelbiotoper, Karl Hedin 35 och för Kopparsfors Skog 1 227 nyckelbiotoper.

Uppgifterna om dessa områden visas alltså inte längre i Skogsstyrelsens digitala karttjänster. Det här har fått stark kritik från såväl miljörättsexperter som miljöorganisationer.

Avverkning av nyckelbiotoper inte tillåtet

Att känna till var nyckelbiotoper ligger på skogsmarkerna är av stor vikt inte bara för tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen utan även för skogsbolagen själva. Miljöcertifierade bolag får inte avverka nyckelbiotoper enligt certifieringskraven.

De flesta skogsbolag är idag anslutna till miljöcertifieringen FSC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.