När vi i våras pratade med elever i gymnasieföreningar berättade de för oss om olika former av invalsriter. Några föreningar har kvar kobben, en äcklig sörja som man skulle dricka, och en förening har som tradition att låta de nya medlemmarna klä av sig naken och bli avmålad av tjejer.
Läs mer: Invalsritualer med spyor och ögonbindlar på Wargentinsskolan
När vi träffar Wargentinsskolans högsta chef, förbundschef Mikael Cederberg, säger han att han aldrig hört talas om varken kobbe eller att man ska bli avmålad naken.
– Det låter jättekonstigt. Att det överhuvudtaget ska förekomma.
Någon förening har också att man ska sitta i ett rum i flera timmar och lyssna på en och samma låt med förbundna ögon.
– Ja, se där.
Vad säger du när du hör allt detta?
– Ja, alltså det måste ni prata med eleverna och deras vårdnashavare om. Det är ingenting som skolan har med att göra.
Men det är ändå era elever?
– Det är våra elever, men vi kan inte styra deras fritidsaktiviteter. Någonstans måste det finnas en gräns för vad skolan ska ta ansvar för och vad vårdnadshavare och samhället i övrigt tar ansvar för.
TIPSA OSS: Hur var ditt inval? Hör av dig till oss
Han poängterar att invalen sker utanför skoltid, ofta på helger.
Men mycket av planeringen sker ju på skoltid, inom skolans väggar?
– Det är våra elever, men vi kan inte varje minut kolla vad de gör och inte gör på skolan. Sen är det ju så att man går på skolan i tre år. Och de första två åren har man en vårdnadshavare. Sedan är man själv myndig och måste ta eget ansvar.
När det ändå uppstår kränkningar, hur hanterar ni det?
– Det är sällan eller aldrig som kränkningar kommer till vår vetskap. Det kan vara någon förälder som hört av sig till oss och haft synpunkter på vad deras barn gör men det är ju utanför skoltid och där är det svårt. Vi är ju ingen polisiär myndighet, säger Mikael Cederberg.