Kvinna som står vid en damm med vatten plus bild på torvmyr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägare Marie Fermbäck visar en av dammarna som renar vatten från en gammal torvtäkt. Hon och många andra bybor i Vemhån vill inte ha någon fortsatt torvbrytning i trakten. Se och hör varför i videon. Foto: Marie Selander, SVT.

Stark oro kring planer på ny torvbrytning utanför Vemhån: ”Känner förtvivlan och sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget HMAB vill fortsätta bryta torv utanför Vemhån i Härjedalen i ytterligare 25 år.  Det meddelade företaget nyligen.

Beskedet väcker stark oro hos många bybor.

– Jag känner sorg och förtvivlan, säger en företrädare för markägarna i byn, Marie Fermbäck.

Det var vid ett samrådsmöte med byborna i mitten av april som företaget HMAB meddelade att man har för avsikt att ansöka om förlängt tillstånd att bryta torv för tre torvtäkter i Vemhån. Det nuvarande tillståndet löper ut nästa år. Ett nytt tillstånd skulle gälla de närmaste 25 åren.

Beskedet kommer samtidigt som byborna i Vemhån dragit igång ett projekt för att återställa tre sjöar i trakten som blivit i allt sämre skick under de senaste 40 åren. Det har tidigare undersökningar visat.

Klimat

Oklar källa

Det är däremot inte klarlagt varifrån läckagen kommer, förutom att det rör sig om lokala utsläpp och det sannolikt kan röra sig om läckage från avlopp, skogsavverkningar och/eller torvbrytning.

Men klart är att torvbrytningen påverkar den omkringliggande miljön negativt. Det visar flera undersökningar, bland annat som gjorts av Naturvårdsverket.

Polisanmälde företaget

År 2009 polisanmälde byborna HMAB för bristande egenkontroller, alltså att företaget inte skött hanteringen av sedimentationsdammarna som renar vatten från torvtäkterna på rätt sätt. Men utredningen lades ner i brist på bevis.

– Men vi har nu släppt skuldfrågan och vill gå vidare och återställa sjöarna och vill vi inte ha någon fortsatt torvbrytning, för vi vill få stopp på allt näringsläckage till sjöarna, säger Marie Fermbäck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marie Selander, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet