Med anledning av att det finns planer på fler fiskodlingar i Jämtlands län så har SVT den senaste tiden tittat på hur mycket fisk som odlas här idag. Men vart tar all den odlade fisken vägen? Majoriteten går faktiskt på export och bara en liten del hamnar i svenska butiker. I stället domineras utbudet nästan helt av lax från Norge, som står för hela 95 procent av den fisk svenskarna köper i affären.
Tradition att äta lax
– Det är svårt att ta sig in på den svenska marknaden. Handeln vill veta att det finns tillräckligt stora volymer för en säker leverans 365 dagar om året, vilket varit en utmaning för svenska odlare, säger Wenche Hansen, vd på branschorganisationen Matfiskodlarna.
– Norsk lax kan levereras i helt andra volymer och dessutom har vi en tradition av att äta lax, säger hon.
Utländska ägare
De två största odlingsaktörerna i Sverige har norskt respektive finskt ägande. Men det är inte anledningen till att vi hittills sett så lite svenskodlad fisk i butikerna, menar Wenche Hansen.
– Nej, de ser faktiskt svenska marknaden som sitt prio och vill komma in mer, men det är som sagt inte lätt. Nu i höst har en av de större butikskedjorna i landet valt att ta in svensk regnbåge till alla sina butiker, så det går i alla fall åt rätt håll.
– Många andra butiker kan ta in svensk fisk också, så konsumenterna måste våga trycka på och fråga efter det, säger hon.
Regelverket ses över
Efter coronapandemin och utbrottet av kriget i Ukraina pratas det mer om olika beredskapsfrågor, till exempel Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel. Där har odlad fisk lyfts fram som en potentiellt viktig pusselbit.
Regeringen utreder just nu möjligheten att förenkla regelverket för att bedriva fiskodling i landet, något som branschen tror kommer leda till odlingar i framtiden.