Under vår granskning om vardagen på asylboenden har vi träffat kvinnor som berättar om en särskilt utsatt tillvaro. Om hur de känner sig styrda och kontrollerade. Det kan handla om klädsel och uppförande. Och det är en del av männen som trakasserar kvinnorna:
– Vi hanterar männen som alla andra och i de fall där det är enskilda individer kan man ju försöka prata med de. Är det väldigt allvarligt då kanske vi försöker flytta på oroshärden eller den som blir utsatt. Det är vad som är bäst och mest lämpligt vid tillfället och vad vi har för möjligheter att hjälpa till. Det har hänt här i länet att vi har fått flytta på olika personer, säger Jörgen Leding enhetschef Migrationsverket.
LÄS MER: ”Det kan bli hätska diskussioner om kvinnors rättigheter”
Ont om platser
Problemet är bara att om de till exempel väljer att flytta den utsatta kvinnan, så finns inte många platser att flytta till:
– Som det är just nu har vi svårt att hitta andra sorters boenden. Det kan hända att man kan flytta till ett liknande boendeform. Men det kanske inte löser deras sak. Lägenheter är en bristvara och det är det vi helst skulle vilja erbjuda till alla men det kan vi inte, säger Jörgen Leding enhetschef Migrationsverket.
LÄS MER: Kvinnor vittnar om utsatthet på asylboende
Polisområdeschef Stephen Jerand är oroad över kvinnornas utsatta situation på boendena och han menar att det krävs större insatser:
– Migrationsverket kanske ska få kompletterande uppdrag att jobba mycket mer med jämställdhetsproblematiken. Jag tror också att man ska ha boenden som inte är lika stora som de vi har här för det är storleken och antalet människor som skapar en enorm problemmiljö framförallt med det förtätningsbeslut som togs. Jag tror också man ska skaffa boenden där kvinnor får skydd i större utrstäckning än nu, säger Stephen Jerand polisområdeschef Jämtland/Härjedalen.
Skyddat boende planeras
Nu verkar det som om hans önskan är på väg att uppfyllas. I allafall delvis .Migrationsverket centralt planerar att öppna ett skyddat boende för utsatta personer. Dessutom jobbar även myndigheten med att försöka informera och utbilda. Här lokalt i länet har nu personalen bestämt sig för att göra en särskild utbildningsinstats på ett av boendena. Det är ett test i liten skala som sedan – om det faller väl ut – kan komma att spridas till fler boenden:
– Ett av våra boenden hade en otrygg situation och det här kan öka tryggheten och öka kunskapen om jämlikhet, säger Jörgen Leding enhetschef Migrationsverket.