Peter Reeve är vd i det australiensiska prospekteringsbolaget Aura Energy Ltd, som nu kräver svenska staten på ersättning för förlorade inkomster på grund av förbudet mot uranbrytning och uranprospektering. Foto: SVT

Sverige stäms på 17 miljarder av utländskt bolag – unikt fall från Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Det australienska prospekteringsbolaget Aura Energy, som prospekterat i Oviken i Jämtland, kräver den svenska staten på drygt 17 miljarder kronor. Anledningen är att Sverige förra året beslutade att förbjuda uranprospektering och uranbryting. Kravet är unikt i Sverige.

Aura Energy har länge prospekterat i Sverige och främst Jämtlands län. Redan 2006 fick bolaget det första undersökningstillståndet i Bergs kommun. Här har man prospekterat efter bland annat uran på främst sex olika områden väster om Myrviken.

Aura Energy kräver ersättning för den prospektering som man gjort i sex områden i Bergs och Åre kommuner, väster om Myrviken Foto: SVT Design

Förra året, 2018, beslutade Sveriges riksdag att förbjuda både prospektering och brytning av uran. Det har fått Aura Energy att kräva den svenska staten på 1,8 miljarder amerikanska dollar i ersättning, enligt Energy Charter Treaty.

Energy Charter Treaty, eller Energistadgefördraget,  är ett multilateralt investeringsskyddsavtal, förklarar Kaj Hobér, professor i internationell investerings-och handelsrätt vid Uppsala universitet.

– Det ger investerare från länder som har skrivit under avtalet skydd under vissa förutsättningar mot regeringsåtgärder av olika slag som kan tänkas vara negativa för en investering.

Kaj Hobér, professor i internationell investerings-och handelsrätt vid Uppsala universitet. Foto: Utrikespolitiska institutet

Unikt fall i Sverige

Summan som Aura Energy kräver grundar sig dels på vad bolaget anser sig ha lagt ner på prospekteringarna och dels på vad man anser sig ha förlorat i framtida inkomster. Fallet är unikt i landet.

– Det här är första gången som Sverige krävs på ersättning enligt Energistadgefördraget, säger Kaj Hobér.

Vattenfall har krav på Tyskland

Tvister av det här slaget är ovanliga men förekommer. 2012 stämde svenska Vattenfall den tyska staten enligt Energy Charter Treaty. Vattenfall krävde då 30 miljarder kronor i ersättning av Tyskland för att man beslutat att avveckla kärnkraften, där Vattenfall har intressen. Dåvarande finansmarknadsministern Peter Norman ansåg att beloppet var skäligt. Processen mellan Vattenfall och Tyskland pågår fortfarande vid en domstol i USA.

Regeringen vill inte kommentera

Ingen från vare sig regeringen eller regeringskansliet vill kommentera kraven från Aura Energy. Stämningen kom in till regeringskansliet tidigare i veckan, och man utreder hur man ställer sig till kraven.

SVT har också upprepade gånger sökt Aura Energy för en kommentar, men de har inte svarat på vår förfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet