Foto: ur Polisens förundersökning

Terrormisstänkt hade avrättningar i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

När polisen gör husrannsakan i 46-åringens förråd i Strömsund hittas enorma mängder kemikalier och i hans mobil finns filmer om avrättningar och självmordsbombningar. Flera månader senare hittas ytterligare kemikalier i ett omärkt förråd – men dunken med ett av de farligaste ämnena är nästan tom.

Klockan är runt halv fem på morgonen på valborgsmässoafton 2018 när Nationella insatsstyrkan griper en man på en parkeringsplats i Strömsund. Det var 46-åringen som sedermera kom att åtalas för förberedelse av terroristbrott.

Redan i polisbilen, i samband med gripandet, säger 46-åringen att han förstår varför polisen har kommit, för att han ”laddat ner filmer och bilder om IS”. Han medger att han ”sympatiserar med IS i vissa saker, men inte gjort något annat”.

Terrorgripna

Hade avrättningsfilmer

Det visar sig att hans mobil har en stor mängd IS-relaterat material, bland annat 305 filmer varav 53 med ”våldsbejakande, islamistiskt extremistiskt” innehåll, enligt polisens förundersökning. Det är bland annat avrättningar, självmordsbombningar och strider.

Men det är inte bara våldsamma mobilfilmer polisen hittar vid husrannsakan på olika platser i Strömsund.

Hundratals kilo kemikalier i förråd

46-åringen har tidigare bott i Strömsund och har kvar flera källarförråd och ett utomhusförråd. I dessa påträffar polisen en enorm mängd kemikalier – hundratals liter och hundratals kilo. Det rör sig om kemikalier som väteperoxid, svavelsyra och kalciumhypoklorit.

Både väteperoxid och kalciumhypoklorit är ämnen som kan användas för bombtillverkning enligt FOI, Försvarets forskningsinstitut. Det är farliga produkter som kräver särskilt tillstånd att inneha, något som 46-åringen saknar. Sökhistorik i hans dator visar att han gjort sökningar på bland annat ”väteperoxid”, ”ammoniak”, ”livstidsstraff” och ”mordförsök i bil”.

60-litersdunk med väteperoxid saknad

I förhör berättar 46-åringen att han köpt ett konkurslager från en färgaffär i Skellefteå för färgernas skull, och att han fick kemikalierna på köpet. Färgerna skulle han använda i jobbet, sälja till kunder och använda själv för att måla ett hus som han har tänkt att bygga i Strömsund.

46-åringen säger att han har försökt bli av med kemikalierna bland annat genom att sälja klor, som kan användas till bassängrengöring, till Strömsunds kommun. Men kommunen har inte varit intresserad.

De är inte minst väteperoxiden som intresserar polisen. I mitten av maj är nämligen den 60-litersdunk som man vet att 46-åringen har köpt, ännu inte hittad.

Granne larmar om ”obehaglig” aktivitet

Flera månader senare, i mitten av september 2018, lägger en granne märke till att några män och en kvinna håller på att flytta saker mellan förråd i en källare i Strömsund, inte långt från 46-åringens förråd. Flytten sker i skenet av en strålkastare och grannen lägger märke till en påse med en varningsetikett. Upplevelsen är ”obehaglig” berättar grannen, som vänder sig till fastighetsskötaren, som i sin tur ringer polisen.

Dunken med väteperoxid nästan tom

Polisen beslagtar ännu mer kemikalier – denna gång ur ett omärkt förråd. Dunken med väteperoxid återfinns så gott som tom – hur mycket den innehöll från början är oklart.

I ett förråd tillhörande en 24-årig Strömsundsbo som är vän till 46-åringen, görs också fynd som får polisen att fatta misstankar: Fyrverkeripjäser som tömts på svartkrut, och batterikopplingar.

”Förstår du varför detta kan uppfattas som misstänksamt?” frågar förhörsledaren.

24-åringen svarar ja, men förklarar att han gjort experiment till ett skolprojekt. 24-åringen är dock inte misstänkt för förberedelse till terrorbrott, utan för terrorfinansiering.

Rättegången mot 46-åringen och de övriga två som är misstänkta för förberedelse till terroristbrott inleds idag, måndag.

De är också, tillsammans med ytterligare tre personer, misstänkta för att ha överfört pengar till personer inom Islamiska staten, IS.

Tio dagar, mellan 7 januari och mitten på februari, är avsatta för rättegången som hålls vid Solna tingsrätt men äger rum i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Fakta om 46-åringens bakgrund

46-åringen har tidigare bott i Strömsund där han fortfarande har släktingar kvar, men har pendlat mellan Strömsund och Stockholm de senaste nio-tio åren.

Han är utbildad byggnadsingenjör och far till elva barn. Kom till Sverige 2008 som kvotflykting från Uzbekistan. Uppgav för Migrationsverket att han som praktiserande muslim blivit trakasserad av uzbekiska myndigheter och beviljades därför flyktingstatus.

De första åren bodde han med sin familj i Strömsund, men började sedan arbeta i Stockholm, bland annat med badrumsrenoveringar.

46-åringen startade eget företag men tvingades senare lägga ner firman på grund av olika motgångar, bland annat efter att ha förlorat pengar pga bluffakturor.

2014 fick han ett strafföreläggande för bokföringsbrott. När 46-åringen greps i april 2018 var han i färd med att flytta tillbaka till Strömsund efter att ha fått jobb där och efter att ha tröttnat på Stockholm.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet