Fritidsbanken kan enklast beskrivas som ett bibliotek för friluftsprylar. Verksamheten drivs av Östersunds kommun och du kan låna skidor, skridskor, snöskor, cyklar, tält, sovsäckar med mera. Och allt är gratis.
Alla grejer är skänkta. Det som kommer in och är trasigt reparerar man och går det inte att reparera går ofta att plocka reservdelar eller göra något helt annat utav det.
– Vi håller på att göra en gärdsgård av gamla skidor, berättar Pär Nenzén, arbetsledare på Fritidsbanken i Östersund.
Högsäsongen har inte kommit
Hittills har man totalt lånat ut nästan 2 000 artiklar och utlåningen ökade markant när snön kom.
– Det är längdskidåkningen som drar mest folk. Men den riktiga högsäsongen har inte varit än, den tror vi kommer på jullovet, säger Pär Nenzén.
Utöver privatlån ska Fritidsbanken också förse skolor och föreningar med utlån av friluftsprylar.
Liknande verksamheter finns även på andra orter men med andra namn, bland annat i Berg.
”Också till för de som har ekonomisk möjlighet” – Hör Pär Nenzén berätta om syftet med Fritidsbanken i videon ovan.
Fritidsbanken
I Sverige finns det 130 butiker kopplat till organisationen Fritidsbanken, varav 22 ligger i Norrland. Östersund är Jämtlands första.
Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige, en ideell förening där alla huvudmän som driver en lokal Fritidsbank är medlemmar.
Fritidsbankerna kan drivas av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan. Huvudmannen för Umeås Fritidsbank är Västerbottens Idrottsförbund.
Källa: fritidsbanken.se