Damian Denbow sitter på en pall och hans pappa Gordon Denbow sitter på golvet och hjälper Damian att sätta på sig en fotbollssko på fritidsbanken i Tumba.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Damian Denbow och hans pappa Gordon Denbow berätta om varför de använder fritidsbanken. Foto: Susanna Forssblad/SVT

Fler lånar sportprylar på Fritidsbanken – ”Kan bero på sämre ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

Gratis lån av till exempel skridskor, skidor, cyklar och bollar – på Fritidsbanken kan vem som helst låna hem idrottsutrustning gratis. Damian Denbow, 9 år, med familj brukar gå till utlåningen i Tumba. 

– Jag får göra saker som jag inte hade kunnat göra annars, säger han.

Hittills i år har Fritidsbanken i Tumba lånat ut totalt 6 142 sportprodukter. Det är en ökning med 45 procent jämfört med samma period förra året.

Även på länets fyra andra fritidsbanker har utlåningen ökat.

Bidrar inte till minskad segregation

Enligt en ny rapport från Centrum för idrottsforskning använder de flesta sin lånade utrustning i samma område där den lånats. Fritidsbankens verksamhet leder därför troligtvis inte till fler möten mellan människor från olika socioekonomiska grupper, enligt rapporten.

– Vi känner inte igen oss i den beskrivningen och ser tvärtom att fritidsbanken bidrar till fler möten, till exempel nyanlända som för första gången i livet får chansen att utöva vintersport, säger Henric Byström, kommunikationschef Fritidsbanken.

Fritidskort för att fler ska idrotta

För att fler barn och unga ska ha möjlighet att idrotta och delta i fritidsaktiviteter vill regeringen även införa ett digitalt fritidskort som bland annat betalar föreningsavgifter. Ambitionen är att fritidskortet införs i början av 2024.

Fritidsbanken

  • Den första fritidsbanken startade 2013 i Värmland.
  • Fem av Sveriges 126 fritidsbanker ligger i Stockholms län; Botkyrka, Tyresö, Sigtuna, Upplands Väsby och Norrtälje
  • Idag finns det fritidsbanker i cirka en tredjedel av Sveriges kommuner.
  • De flesta fritidsbankerna drivs och finansieras av kommunerna.
  • Vem som helst kan besöka en fritidsbank och låna utrustning i 14 dagar.

Källa/Fritidsbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.