• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frida Broström har barn på trångbodda Åre skola. Foto: SVT

Trångt i Åre skola

Uppdaterad
Publicerad

På några år har antalet barn på Åre skola nästan fördubblats. Samtidigt har inte lokalerna ändrats särskilt.

– Elevantalet har ökat från 100 till 170 barn på kanske 4-5 år och lokalerna har inte förändrats jättemycket i samband med detta. Det är ett till klassrum som tillkommit men annars trycks det mer barn in i samma lokaler som förut, säger Ueli Niederberger som är biträdande rektor Åre skola.

Den ökade mängden skolbarn märks överallt.

Ueli Niederberger, biträdande rektor. Foto: SVT

– Det börjar redan innan skoldagen när barnen ska lämnas. Det finns nästan inga parkeringsplatser för föräldrar och det är trafikkaos varje morgon.

Trafiksituationen utanför skolan kan sedan påverka barnen hela dagen, menar Ueli Niederberger.

– Det finns en risk att både föräldrar och barn är stressade redan innan skoldagen börjat ens, säger han.

Se ett längre TV-inslag om den trångbodda skolan i Åre här.

Trångt i korridorerna

Sedan fortsätter det under hela dagen. I korridorerna är det ofta trångt och bökigt. Alla lokaler utnyttjas till max vilket betyder att man numera har klassrum som både används för undervisning och för elevsamtal, utvecklingssamtal och personalmöten.

Trångt i lokalerna på Åre skola. Foto: SVT

– Det är en utmaning. Trycker man ihop många människor på liten yta skapar det konfliktpotential. Jag tycker att det går bra än så länge. Vi har jättefina barn och jättebra personal så tittar man på resultaten har man inte sett så mycket av det stora trycket. Men vi måste hela tiden anpassa organisationen efter det stora barnantalet, säger Ueli Niederberger.

Till exempel har mattiderna fått anpassats. Skolan får ha ett strikt rullande schema i matsalen som måste följas noggrant, annars får inte barnen plats. Numera äter de första barnen klockan 10.40 och de sista klockan 12.

– De som äter först måste då ha mellis tidigt. De som äter sist måste ha med sig macka för att stå sig till lunch. Även i matsalen finns det ingen möjlighet att komma lite försent som klass för det måste rulla på enligt planerna, säger Ueli Niederberger.

Svårt få plats

Frida Broström har barn på Åre skola och säger att de i grunden har det väldigt bra.

– De har bra lärare och de får en bra tid i skolan, men det är trångt. Nu är de 22 tror jag i mitt barns klass, säger hon.

Frida berättar att det även är trångt på den förskola där hennes andra barn går.

– Det är svårt att få plats där. Jag vet en familj som skulle flytta hit som fick erbjudande om plats i Hallen och det är ju en bit härifrån, säger Frida Broström.

Hon fortsätter:

– Jag har pratat med flera familjer som vill flytta hit som inte ser någon möjlighet att göra det just nu, och det är jättesynd.

Frida Broström har barn på trångbodda Åre skola. Foto: SVT

Trångt och eftersatt

Förutom Åre skolas problem står tillfälliga moduler både vid Duveds och Mörsils skolor. I Duved fick barnen i höstas gå till ett hotell i närheten och ha tillfällig undervisning där.

Även förskolorna har haft trångt, med ibland lång väntan till plats på förskolan.

Nu byggs en ny förskola i Undersåker. I Mörsil är nya avdelningar på gång. En helt ny förskola planeras i Åre.

Grundskolorna har inga konkreta beslut tagna. Kommunen planerar bygga ut både Mörsil och Duveds skolor men när är inte klart. För Åre skola finns inget alls beslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet