Sofia Tiger pekar visar var Fulufället ska göras med tillgängligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här vågar vi inte skicka ut folk” – följ med till Fulufjällets nationalpark och se var tillgängligheten ska göras bättre. Foto: Sofie Lind/SVT

Gammal led höll på att rasa – nu kan snart fler nå Njupeskär

Publicerad

Snart är upprustningen av en led till vattenfallet Njupeskär klar och en äldre något mer fallfärdig led kan rivas. Det betyder att vägen till det populära besöksmålet blir tillgängligt för ännu fler.

– Men vi behöver göra mer, säger Sofia Tiger, föreståndare på Naturum vid Fulufjället.

Njupeskär är Sveriges högst fritt fallande vattenfall och ett populärt besöksmål. Men det är inte helt enkelt att beskåda för den som är rullstolsburen eller har svårt att gå i terräng.

Kronprinsessans led byggs om

Den gamla Victorialeden, som kronprinsessan invigde för mer än 20 år sedan, byggs om. Nu börjar arbetet med att planera för hur ledens grusparti kan dras om och ansluta med en led som sedan innan är tillgänglighetsanpassad. Då skulle leden kunna bli anpassad hela vägen fram till vattenfallet.

Turismens pris

Funktionsrätt Dalarna: ”Jättebra”

– Vi på Funktionsrätt Dalarna tycker att det vore jättebra, säger Fredrik Lindström på som arbetar med tillgänglighetsfrågor.

Han är själv rullstolsburen och har även verkat som konsult åt Länsstyrelsen Dalarna gällande tillgänglighet kring Fulufjället och andra delar av dalafjällen. Han hoppas nu att länsstyrelsen får medel att slutföra arbetet.

– Det har dragits ner väldigt mycket på sådana saker den senaste tiden men håller alla tummar och tår att de kan göra leden klar till år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet