vy över Åre med cyklar i förgrunden och man i skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En turistskatt eller liknande är en bra idé, tycker kommunalråd Mikael Sundman (VV) i Åre. I videon ger han ett konkret exempel vad som kan göras för att mer ska gå tillbaka till lokalsamhället. Foto: Marie Selander/SVT

Turistskatt välkomnas av Åre kommun: ”Snarare en fråga om hur”

Publicerad

Åre och Berg är ett par av de turistkommuner som vill se en turistskatt. Härjedalen har inte tagit ställning. Det visar en enkät som SVT har gjort med 30 av landets främst turistkommuner.

– Besöksnäringen är viktig för Åre, men den har också effekt på lokalsamhället och där tror jag att en skatt eller avgift vore bra, säger kommunalråd Mikael Sundman (VV) i Åre.

Frågan om en turistskatt väcktes av politiker på Gotland för en tid sedan.

Bakgrunden är att hundratusentals turister besöker Gotland under några intensiva sommarmånader. Många stannar flera månader och utnyttjar öns resurser – medan skattepengarna hamnar i hemkommunerna.

Turistskatt

Finns på andra platser i Europa

I Europa finns turistskatter och olika former av obligatoriska turistavgifter på många håll, men i Sverige tillåter lagen inte någon turistskatt.

Nu har SVT gjort en enkät med 30 turistkommuner och varannan kommun vill ha någon form av beskattning av turister.

Kommuner med fjällturism positiva till turistskatt

I Jämtlands län har tre kommuner tillfrågats: Berg, Härjedalen och Åre. Samtliga kommuner – som lockar många fjällbesökare varje år – vill se mer pengar tillbaka till kommunen från turismen. Härjedalen har inte tagit ställning om det ska vara just en turistskatt, men Åre och Berg är positiva till någon form av beskattning.

– Det är snarare en fråga om hur en sådan borde utformas, säger kommunalråd Mikael Sundman, företrädare för partiet Västjämtlands Väl (VV).

Turism ger fördelar – och påfrestningar

I samtliga kommuner har den expanderande turismen gett många fördelar med fler arbetstillfällen men samtidigt inneburit stora påfrestningar på exempelvis infrastruktur och va-system.

Därför skulle det behövas mer pengar till investeringar i sådant som infrastruktur och samhällsservice, konstaterar kommunerna.

kvinna med cykel i hjälm och man med barn på ryggen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shera Gustafsson besöker Åre för att cykla och Johannes Hedtjärn är där med familjen för att vandra. Hör vad de och några andra besökare tycker om en turistskatt. Foto: Marie Selander,/SVT

Så gjorde vi undersökningen

Vi kontaktade kommunstyrelsens ordförande och 1:e vice ordförande i de 30 kommuner som enligt Tillväxtverket haft flest gästnätter per invånare under den senast mätbara tolvmånadersperioden, maj 2023-april 2024.

De 30 kommunerna i rangordning: Borgholm, Malung-Sälen, Arjeplog, Strömstad, Älvdalen, Härjedalen, Sotenäs, Åre, Jokkmokk, Tanum, Kiruna, Storuman, Leksand, Sigtuna, Mörbylånga, Båstad, Rättvik, Berg, Sorsele, Orsa, Falkenberg, Vimmerby, Vilhelmina, Dorotea, Tingsryd, Vadstena, Torsby, Lysekil, Årjäng och Gotland.

Borgholm hade 100,5 gästnätter per invånare medan Gotland hade 15,9 gästnätter per invånare.

Av de 30 kommunerna har vi fått svar från politiker i 22 kommuner. Frågan vi ställde var: ”Vill du att turistskatt ska tillåtas i er kommun?”. I elva av kommunerna svarar en eller båda politikerna ja på frågan(totalt tolv ja-svar). I åtta av kommunerna svarar en eller båda politikerna nej(totalt nio nej-svar). Fem politiker har inte kunnat svara varken ja eller nej.

Det är sedan tidigare känt att Gotlands regionordförande är positiv till turistskatt, vilket ger ytterligare ett ja-svar som inte räknats in ovan.

Elva av de som svarat positivt tillhör S, och en C. Av de som svarat negativt tillhör fyra M, två C, en S, en KD och en Lysekilspartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistskatt

Mer i ämnet