• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Porträtt på två män som ser in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nyckeln till allt” – Seyoum Shiferau från Charkiv och Anatolii Kulyk från Mykolajiv berättar vad som är viktigast för dem att lära sig i Sverige. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Ukrainska flyktingar hittar jobb genom projekt i Krokom – en språngbräda att förstå samhället

Uppdaterad
Publicerad

I Care for Ukraine 2.0 i Krokom kombineras språkstudier och samhällskunskap för flyktingar. Totalt har tolv personer fått jobb genom projektet – mycket tack vare samarbete mellan enheter, tror projektsamordnaren.

För Krokoms kommun är projektet en framgång, och projektsamordnaren Anna Wolvén tycker det har gått bra.

– Vi har gjort väldigt mycket individuella möten, skrivit cv och försökt hjälpa dem med vårt digitala samhälle, säger hon.

Ukrainakriget och Jämtland

Wolvén berättar att den höga graden av digitalisering i Sverige tillsammans med språket är de största hindren för många ukrainska flyktingar.

Jämtländsk historia ska ge samhällsförståelse

Utöver språk och hjälp att hitta jobb får deltagarna också studera samhällsorientering. Bland annat lär de sig om jämtländsk lokalhistoria, där till exempel Glösa hällristningar och Mjälleborgen på Frösön tas upp.

– Jag tror att det är en språngbräda in för att förstå det svenska samhället, säger Anna Wolvén.

Flera har fått jobb i Krokom

Räknar man in även de som deltog i den första upplagan av Care for Ukraine har tolv personer fått jobb genom projektet. Ungefär hälften jobbar i någon kommunal verksamhet och resten hos privata företag.

– Det är nog samverkan som får det här att funka. Arbetsmarknadsenheten och integrationsenheten jobbar nära varandra, sedan har vi ganska mycket samarbete med Svenska för invandrare, säger Anna Wolfén.

Care for Ukraine 2.0 är alltså en förlängning av ett tidigare projekt. I sin nuvarande form har det pågått sedan oktober 2023 och ska avslutas i mars 2024. Finansieringen kommer från Europeiska socialfonden och länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet