För Krokoms kommun är projektet en framgång, och projektsamordnaren Anna Wolvén tycker det har gått bra.
– Vi har gjort väldigt mycket individuella möten, skrivit cv och försökt hjälpa dem med vårt digitala samhälle, säger hon.
Wolvén berättar att den höga graden av digitalisering i Sverige tillsammans med språket är de största hindren för många ukrainska flyktingar.
Jämtländsk historia ska ge samhällsförståelse
Utöver språk och hjälp att hitta jobb får deltagarna också studera samhällsorientering. Bland annat lär de sig om jämtländsk lokalhistoria, där till exempel Glösa hällristningar och Mjälleborgen på Frösön tas upp.
– Jag tror att det är en språngbräda in för att förstå det svenska samhället, säger Anna Wolvén.
Flera har fått jobb i Krokom
Räknar man in även de som deltog i den första upplagan av Care for Ukraine har tolv personer fått jobb genom projektet. Ungefär hälften jobbar i någon kommunal verksamhet och resten hos privata företag.
– Det är nog samverkan som får det här att funka. Arbetsmarknadsenheten och integrationsenheten jobbar nära varandra, sedan har vi ganska mycket samarbete med Svenska för invandrare, säger Anna Wolfén.
Care for Ukraine 2.0 är alltså en förlängning av ett tidigare projekt. I sin nuvarande form har det pågått sedan oktober 2023 och ska avslutas i mars 2024. Finansieringen kommer från Europeiska socialfonden och länsstyrelsen.