I Östersund träffar vi Hadi Ghambari och Fahim Wakili. I några månader har kommunen ordnat så de har kunnat bo i en mindre stuga, men snart måste de flytta.
– Vi måste lämna nu den sista september men har ingenstans att flytta och det känns faktiskt jobbigt, säger Hadi Ghambari.
Så här ser det ut runt om i Sverige. Flera tusen ungdomar har sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen men i väntan på beslut har de fått veta att de måste lösa sin boendesituation själva.
– Personerna hamnar mellan Migrationsverkets och kommunernas ansvar och det är tragiskt, säger Helén Eurenius som är förvaltningschef på Östersunds kommun.
Brist i lagstiftning
Hon pekar på att det är en brist i lagstiftningen.
– Genom att den nya gymnasielagen och den redan befintliga lagstiftningen inte ger utrymme till att bevilja ett bistånd om bostad, så kan inte kommunerna i dagsläget bevilja dom bostad.
Samtidigt har kommunerna en skyldighet att ge tak över huvudet till människor som är hemlösa. I Östersund betyder det att ungdomarna kan bli hänvisade till ett akutboende.
– De kan få en tillfällig boendelösning från natt till natt, säger Helén Eurenius.
Statens ansvar
På Sveriges kommuner och landsting, SKL, pekar man på att ungdomarna borde vara statens ansvar.
– Det bästa borde vara att regeringen går ut och säger att staten tar det ekonomiska ansvaret för den här gruppen under tiden som de söker uppehållstillstånd, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef.
Men något svar från regeringen har ännu inte kommit. Den nya gymnasielagen har underkänts och ärendet ligger just nu på Migrationsöverdomstolens bord.
– Just nu avvaktar de Migrationsöverdomstolens beslut, säger Per-Arne Andersson.
SVT har sökt ansvarig minister, Heléne Fritzon (S), men hon vill inte kommentera i dagsläget.
Nya gymnasielagen
Den nya lagen trädde i kraft 1 juli och ger ungdomar som fått avslag på sin asylansökan möjlighet att istället söka uppehållstillstånd för studier.
En person vars beslut om utvisning vunnit laga kraft har rätt till dagersättningen under tiden hen söker uppehållstillstånd för gymnasiestudier.
Dagersättningen är på 71 kronor per dag.
Personen har däremot inte rätt till ekonomiskt bistånd för boende, varken enligt lagen om mottagande av asylsökande eller med stöd av Socialtjänstlagen.
Den nya gymnasielagen har underkänts av två domstolar och nu ligger ärendet hos Migrationsöverdomstolen.
I slutet av september väntas ett beslut komma.
Regeringen har beslutat att betala ut kommunstöd under 2017 och 2018. Totalt har 785 miljoner betalats ut till kommunerna.
Kommunen kan välja att använda det tillfälliga stödet för sådana insatser och kostnader som kommunen inte kan få ersättning för från Migrationsverket, exempelvis logi.
Källa: Migrationsverket