Känner du dig ofrivilligt ensam? Hur blev det så – och gör du något för att ändra på det? Foto: TT

Chatta med oss: Hur hanterar du ensamhet?

Publicerad

En av tre unga vuxna upplever ofrivillig ensamhet. En känsla som kan påverka både vårt psykiska och fysiska mående.

Känner du dig ofrivilligt ensam? Hur blev det så – och gör du något för att ändra på det?

Hur hanterar du ensamhet?

Pinnat inlägg

Hur gör du när du känner dig ensam? Har du tips på hur man kan bryta ensamhet? Chatta med oss på SVT Nyheter Jönköping – och dela med dig av dina erfarenheter.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Edvin Kolasinac, 35 år, från Jönköping blev arbetslös i samband med pandemin. I tre år satt han mest hemma vid en skärm och kände sig misslyckad – och ensam. Hör honom berätta om den tuffa tiden som följde efter att han förlorade jobbet – och om brytpunkten.

Ofrivillig ensamhet är inte längre ett individuellt problem, utan ett problem för hela samhället, det menar socialminister Jakob Forssmed (KD).

– Vi ser att det har stora hälsokonsekvenser, och att människor mår sämre och riskerna för allvarliga sjukdomar ökar.

Aaron • Hej! Jag kämpade med ensamhet under pandemin och valde vid första tillfälle efter att restriktionerna drogs ner att påbörja en ny idrott. Jag välkomnades snabbt in i föreningen och det har blivit ett stort del av mitt liv nu där jag får träffa likasinnade människor. Till alla som kämpar med ensamhet men är rädda att ta steget med nya idrotter eller in i föreningslivet - VÅGA! Många föreningar har kontaktpunkter för nybörjare eller prova-på tillfällen om man vill testa på aktiviteten (Även för vuxna). Dessa tillfällen kan vara en snabb väg in i föreningslivet där du kan träffa nya människor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ofrivillig ensamhet beskrivs som ett hot mot vår hälsa. Men vad händer i kroppen när känslan av ensamhet drabbar oss? Och hur kan man bryta den?

Hör när Yvonne Eriksson, KBT-terapeut i Jönköping ger sina råd i videoklippet.

Bibbi • Jag är över 80 år och bor ensam. Jag har bestämt mig för att jag varje dag måste träffa någon och säga "Hej, hur mår du?". På promenaden, i affären eller på bussen. Ofta får man tillbaka samma fråga och kan prata lite.
Sedan ser jag till att hitta på saker med mina vänner och barn och barnbarn. Jag tror att det är viktigt att själv våga ta initiativ till att träffas eller bara fråga: Hej, hur mår du?

Du tänker helt rätt Bibbi. Det lilla vi kan göra för andra människor i vardagen är jättebra. När vi gör något snällt för andra utsöndras också oxytocin i våra kroppar. Det är ett hormon som gör att vi mår bra.

Det finns flera tillfällen i livet eller omständigheter som pekas ut då risken att drabbas av ensamhet är större.

Hör vilka riskfaktorerna är här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet