• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Till vänster ett hus där det står Sävebo, till höger Urban Blücher, vd Sävebo, medelålders man ljust hår, blå skjorta mörkblå kavaj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Sävebos vd, Urban Blücher, varför de har så låg hyreshöjning jämfört med de flesta andra bostadsbolag i landet. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Därför har kommunala bostadsbolaget i Sävsjö bland de lägsta hyreshöjningarna

Uppdaterad
Publicerad

Hyreshöjningarna de senaste två åren har varit på rekordnivåer. Men det kommunala bostadsbolaget i Sävsjö, Sävebo, går mot strömmen. Ingen höjning 2022 och 2023 – och endast två procent i år.

Förra året höjdes hyrorna fyra procent i fjol i snitt i Sverige och i år ser snittet ut att landa på runt fem procent. Men inte hos det kommunala bostadsbolaget i Sävsjö.

– Det bästa för Sävebo är att hålla fullt uthyrt. Via högre hyror har vi känt att vi riskerar att får tomma lägenheter, säger Urban Blücher, vd på Sävebo.

I dagsläget är endast 10–15 av bolagets 500 lägenheter outhyrda och det kommunala bostadsbolaget har jobbat målmedvetet med att hålla nere kostnaderna på olika sätt.

Man har bland annat anställt egen personal som renoverar lägenheter. Sävebo har de senaste sex åren gått från sex anställda till över 20.

Enligt Urban Blücher minskar de kostnaderna med cirka 15–20 procent med att ha egen personal som renoverar jämfört med att köpa in tjänsterna.

De har även lyckats få ner driftskostnaderna i bostadsbeståndet.

I klippet hör du fler förklaringar till varför Sävebo inte behövt göra så stora hyreshöjningar som många andra bostadsbolag de senaste åren.

Orosmoln inför framtiden

Bolagets räntekostnader har ökat från en halv miljon kronor 2021 till 6–7 miljoner kronor 2023. Bolaget har en del bundna räntor som löper ut de kommande åren och ligger styrräntan då på en fortsatt hög nivå blir det tuffare för Sävebo.

– Tror inte att hyreshöjningar även i det läget är lösningen. Snarare är det så att vi då får dra ner på underhållstakten. Vi har haft en väldigt hög underhållstakt, så vi har faktiskt ett litet dragspel där, förklarar Urban Blücher.

Vad tänker du om att många andra bostadsbolag har yrkat på hyreshöjningar på 10–12 procent?

– Alla bolag har sin egen ekonomiska verklighet. Det är många olika faktorer som styr, bland annat vilken typ av uppvärmning man har eller om man har mycket nyproduktion, säger Urban Blücher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.