– Det känns så bra i hjärtat att alla lokala bagare ska kunna räta på ryggen och känna sig stolta över sitt hantverk och sitt yrke. Jag tror att Amalia Erikson skulle varit mycket glad och nöjd över vad hon startade och hur vi alla förvaltat vårt arv, säger Catrin Kvist, Gränna näringslivsförening i ett pressmeddelande.
Efter fem års väntan är det nu klart att beteckningen ”Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas för polkagrisar tillverkade i Gränna. Det blir på samma sätt som beteckningen Champagne som endast får användas på mousserande vin från det franska distriktet Champagne.
Höjd status för polkagrisen
Genom den nya beteckningen får polkagrisarna i Gränna ännu högre status.
– Vi är otroligt stolta över det här hantverket. Den här stämpeln kan komma att lyfta Gränna och Småland ännu högre internationellt. I många länder i Europa lägger man stor vikt vid den här typen av kvalitetsstämplar och är något som kan få en väldigt positiv inverkan på den framtida turismen i framförallt Jönköpings län, säger Helene Berg, vd på Smålands Turism.
Ytterligare två småländska produkter har ansökt om SGB-beteckningen. Det är rökt Vättersik och Vrigstads hemost.