Kraftig ökning av våldtäktsfall i Jönköpings län som leder till rättegång

Publicerad

Det har blivit betydligt vanligare att de misstänkta våldtäkter som anmäls till polisen i Jönköpings län också leder till rättegång.

– Vi har ökat från ungefär 20 procent upp till 30 procent. Snittet i Sverige ligger någonstans runt 16-17 procent, säger Stefan Sundling som är chef för Jönköpingspolisens grova brottsgrupp.

Jönköpingspolisen och Åklagarmyndighetens samarbete är en viktig nyckel till den kraftiga ökningen – se i klippet ovan om hur det går till.

Personer i åldersgruppen 20-24 år de som oftast utsätts för våldtäkter, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Ofta sker brotten inomhus.

– Det är ovanligt med överfallsvåldtäkter, utan det sker ofta i någon form av relation; man känner till varandra eller är på en fest eller har haft kontakt på sociala medier, säger Stefan Sundling.

Sundling har däremot inte någon färsk statisk på hur stor andel av åtalen som leder till fällande domar.

– Men vi har en känsla av att vi har en uppgång på antalet fällande domar, säger han.

Problem med kö på NFC

SVT har tidigare rapporterat att det ofta tar lång tid att få fram analyssvar från Nationellt forensiskt centrum, NFC, i många brottsutredningar. Enligt Sundling har det hänt att de fått vänta på svar i 8-9 månader i våldtäktsutredningar. Det kan medföra att offren återkallar sina förhör och vill inte medverka då handläggningstiden blir för lång.

– Fortfarande är det en svårighet och det kan bli en bromskloss på NFC med våra spårsäkringar.

Tror du att ni ytterligare skulle kunna öka andelen våldtäktsfall som leder till åtal om NFC hade kortare handläggningstid?

– Absolut, för då skulle vi vara ännu snabbare till rättegång, säger Stefan Sundling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.