Nader Hanna är skräddare och han menar att det blir fler och fler som väljer att reparera kläder istället för att slänga. Foto: Jonas Tubbin SVT

Second hand trenden fortsätter – fler reparerar gamla plagg

Uppdaterad
Publicerad

Med dagens miljömedvetna kunder blir det allt vanligare med second hand. Det blir även vanligare att laga gamla kläder och skor. Skräddaren Nader Hanna har märkt att allt fler väljer att reparera istället för att bara slänga när något går sönder.

Second hand-affärer fortsätter att vara populära ställen att fynda allt från möbler och porslin till kläder och skor.

– Varför ska jag köpa det nytt när det ändå finns och fungerar? säger Jonna Engberg som ofta handlar på second hand.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

När det kommer till just återanvända kläder märker skräddaren Nader Hanna att det finns ett stort intresse för att komma och sy om och laga olika typer av plagg.

– Ibland är man sugen på något som inte finns på marknaden, säger han.

Då väljer många att köpa plagget på second hand, trots att det inte sitter perfekt, och sy om det hos honom. Han menar att det i många fall kan vara mer ekonomiskt gynnsamt för kunden att reparera istället för att slänga och köpa nytt.

– Man kan spara mycket pengar. Istället för att slänga gamla kläder, kan man reparera för en liten summa, säger han.

Cirkulär ekonomi

Hela miljötänket med second hand-handeln och reparation av varor kallas för cirkulär ekonomi. Istället för den linjära ekonomin där man tillverkar, köper, använder och sedan slänger utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt man tillverkat – så länge det går. Detta blir allt mer nödvändigt när man slåss om miljömedvetna kunder.

– Det blir ett starkt sätt att bygga sitt varumärke, förklarar Emma Hernell som är vice vd på Handelns Utredningsintsitut (HUI). Man visar att man har varor som tål att återanvändas och återsäljas och att produkterna betingar dessutom ett andrahansvärde. Det kan få kunderna att bli mer motiverade att handla från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Second hand-branschen i utveckling – Örebro

Mer i ämnet