Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofia Jurva, institutionschef på Stigby, om incidenten på ungdomshemmet som gjorde att de behövde kalla på polis. Hon berättar också vad för åtgärder som hon anser att man behöver göra framöver för att öka säkerheten på Sis-hemmen i landet. Foto: SVT

Flera ungdomar gripna efter bråk på ungdomshemmet Stigby på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomar i övre tonåren greps av polisen under torsdagskvällen efter ett bråk på ungdomshemmet Stigby på Visingsö.

– De slog sönder inredning och hotade personalen på hemmet, säger polisens presstalesperson region öst.

Polisen larmades strax innan 21-tiden på torsdagen av personalen på ungdomshemmet. Tonårspojkarna är nu misstänkta för olaga hot och skadegörelse.

Under gårdagen kom beskedet att Sveriges Sis-hem har gått upp i stabsläge efter att flera unga har rymt runt om i landet de senaste månaderna. Senast två tonårskillar som båda var misstänkta för skottlossningar i Stockholm.

Ett 20-tal rymningar från Stigby

Under förra sommaren rapporterade SVT att Stigby tillhör den skara av Statens institutions styrelses hem med flest rymningar i landet. Under 2022 hade Stigby drygt 20 rymningar.

Under hösten skärptes säkerheten genom att anställa en säkerhetssamordnare, något som institutionen tidigare saknade.

Mer utbildning

Statens institutionsstyrelse har infört en mer omfattande grundutbildning för nyanställda, som innehåller konflikthantering och säkerhetstänk. Samtidigt har det tidigare framförts kritik från fackförbundet Seko efter flera rymningar, med förslag att en del av ungdomarna behövde omplaceras eller att staket skulle sättas upp runt anläggningen för att förhindra fler avvikningar.

Men hittills verkar åtgärderna inte ha haft tillräcklig effekt eftersom landets Sis-hem har gått upp i stabsläge för att stärka beredskapen och säkerheten.

– Vi har en utveckling med ökat våld, en ökad kriminalitet och en ökad ohälsa. I allt lägre åldrar. Den här förändringen har gått snabbt och nu måste vi anpassa vår verksamhet efter det, säger Helena Finér som är sektionschef på Sis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.