Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ewelyn Almberg, student från HLK i Jönköping, trivs med att hålla i utomhuslektioner. Se mer från lektionerna och hör vad eleverna tycker i klippet ovan. Foto: SVT

Här undervisar lärarstudenter elever utomhus på Attarpsskolan i Bankeryd

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fick elever i årskurs 2 på Attarpsskolan i Bankeryd besök av blivande lärare från Högskolan i Jönköping. Uppgiften var att planera och genomföra utomhusundervisning i skogen ett stenkast från skolbyggnaden.

– Det här är det roligaste som finns. Lite lyxigt att få jobba så här, säger Ewelyn Almberg som läser första året på grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem i Jönköping.

Våren 2022 antog Jönköpings kommun ett nytt program för hållbarhet och där står det att alla barn- och elever i Jönköping ska få utomhusbaserad undervisning kontinuerligt under sin skolgång. Något som sker på Attarpsskolan F-6 i Bankeryd.

Och på Högskolan för Lärande och kommunikation i Jönköping får studenter som läser till grundlärare med inriktning fritidshem just nu öva på att hålla i utomhusundervisning genom ett samarbete med Linus Ögren som de senaste fyra åren arbetat som utomhuspedagog på Attarpsskolan. Något han stortrivs med.

– Jag har aldrig söndagsångest i mitt jobb och jag hoppas att studenterna blir inspirerade, för det här med utomhuspedagogik är fantastiskt och nyttigt för eleverna.

”Skapar fokus och koncentration”

Och lärarstudenten Ewelyn Almberg berättar att de återkommande under utbildningen pratar om vikten av att eleverna får komma ut och röra sig på ett roligt sätt, eftersom barn idag tenderar att bli mer stillasittande.

– Det pratar vi om varje dag. Det skapar fokus och koncentration hos eleverna. 

Och nioårige Ivar Augustsson säger att han uppskattar utomhuslektionerna.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.