Foto: SVT

Influensan är här

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan har flera fall av influensan konstaterats i Jönköpings län. Troligtvis är det den allvarligare typen av influensa som kommer att dominera i år.

Hittills i år har 16 fall konstaterats på de tre sjukhusen i Jönköpings län. Enligt Peter Iveroth smittskyddsläkare på länssjukhuset Ryhov så kan årets influensa bli allvarligare än förra året.

– Jag tror att svininfluensan kommer att dominera i år. Den såg vi ju inte förra året men i år verkar den komma tydligare, säger smittskyddsläkaren Peter Iveroth.

Vad är skillnaden mellan den och den vanliga influensan?

– Svininfluensan vet vi ju att den har en tendens att angripa lite yngre människor och att den blir en svårare influensatyp, säger han.

I år har än så länge 45.000 personer i Region Jönköpings län vaccinerat sig mot influensan, förra året var det 55.000 personer. Men Peter Iveroth räknar med att lika många kommer in för en spruta i år med. För trots att säsongen nu starta så är det inte för sent att vaccinera sig.

– Definitivt inte, toppen på den här säsongen räknar vi kommer i mitten på januari.

Vad har du för tips till dem som inte vill vaccinera sig?

– Man ska undvika kontakt med andra människor sedan är det viktig med handhygienen. Tvätta gärna händerna ofta och avsluta sedan med handsprit.

Han säger även att om det går ska man försöka undvika stora folksamlingar så som köpcentrum.

– Det är ju alltid så att om man rör sig i stora folksamlingar då är det större risk att det finns någon som är smittad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.