Jönköping förbereder sig för att ta emot flyktingar från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun förbereder sig just nu på att kunna ta emot eventuella flyktingar från krigets Ukraina. – Vi har en god beredskap och vi vill hjälpa till där det behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Efter Rysslands invasion av Ukraina har stora mängder av människor flytt landet. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR handlar det om över en halv miljon människor som är på flykt till grannländer, och nu förebereder sig Sverige på att ett antal kan kom att söka sig hit.

Ser över lokaler

Jönköpings kommun ser just nu över vilka lokaler som skulle kunna vara lämpliga och som finns att tillgå om flyktingströmmen skulle nå hit.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

I klippet här ovan kan du höra räddningschef Samuel Nyström berätta hur man arbetar för att hitta botäder.

– Det är viktigt att signalera att vi som kommun är beredd att ta emot flyktingar och att vi också har kapacitet att göra det. Kommunen har viktiga erfarenheter från flyktingvågen 2015 även om det nu är en i vissa delar annan situation, säger Ann-Marie Nilsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet