Om ett djur skadas vid en viltolycka kallas eftersöksjägare in av polis för att hitta och eventuellt avliva djuret. Oftast sker olyckorna nattetid och eftersöken kan pågå i flera timmar.
Men ersättningen till de frivilliga jägarna, som betalas ut av Trafikverket, är ett engångsbelopp. Samma summa betalas ut oavsett hur lång tid eftersöket pågår. Och summorna är blygsamma.
- Det är ju väldigt lågt med tanke på att vi är tillgängliga dygnet runt och ibland är ute hela nätterna, säger Malin Westin, eftersöksjägare från Vaggeryd.
Även Peter Friberg från Jönköping är eftersöksjägare och han håller med.
– Man kan ju jämföra med andra som blir inkallade vid en olycka som bärgare, räddningstjänst eller polis. De har ju sin lön per timme.
Justering på gång
Nivåerna för eftersöken bestäms av Naturvårdsverket och ersättningen för älg och vildsvin ligger på 700 kronor före skatt. För rådjur är summan 400 kronor. Milersättning betalas endast ut om körsträckan överstiger fem mil och ingen ersättning ges för förlorad arbetsinkomst.
Och så här har det sett ut i närmare tio år, trots att antalet viltolyckor blir fler. Men nu ska Naturvårdsverket se över systemet.
– Vi tycker att det finns anledning att se över nivåerna. De har ju varit samma en längre tid, säger Hanna Dittrich Söderman, projektledare på Naturvårdsverket.
Men trots att ersättningen ser ut som den gör vill Malin Westin fortsätta ställa upp som frivillig eftersöksjägare.
– Jag vill inte att ett djur ska ligga där och lida i onödan, säger hon.
Statistik antalet viltolyckor
Siffror från Nationella viltolycksrådet visar att antalet viltolyckor ökat i landet.
Hittills i år har det inträffat 42 562 stycken.
- År 2018 inträffade 63 750 viltolyckor
- 61 282 st år 2017
- 58 579 st år 2016
- 48 190 st år 2015
- 47 167 st år 2014
Nivåerna för ersättning till eftersöksjägare sätts av Naturvårdsverket men betalas ut av Trafikverket.