Röda utslag kan tyda på mässling. Arkivbild. Foto: SVT

Mässlingsfall konstaterat i Jönköping – första gången sedan 2015

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera år har en person diagnostiserats med mässling i Jönköping. Det rör sig om ett barn som smittats utomlands, skriver Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

En smittspårning har genomförts och fem personer har fått förebyggande behandling.

Det har inte förekommit något fall av mässling i Jönköpings län sedan 2015, men senaste åren har det varit en kraftig ökning av antalet mässlingsfall i Europa.

– Mässling är extremt smittsamt och vi gör därför alltid en noggrann smittspårning runt alla fall, för att försöka hitta personer som kan vara mottagliga för smitta och som skulle kunna insjukna, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Hon säger att i bästa fall går det då att ge vaccin eller behandling med immunoglobulin i efterhand för att förebygga att dessa personer insjuknar.

Symptom

Mässling ger först feber, hosta och ofta röda ögon. Efter några dagar tillkommer ett rött utslag som sprider sig över kroppen.

Den som haft mässling eller som är vaccinerad med två doser vaccin är skyddad, men den som varken haft mässling, är vaccinerad eller som bara är vaccinerad med en dos vaccin löper risk att insjukna. Störst risk för svår sjukdom har spädbarn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.

– Mässling är en allvarlig sjukdom med stor risk för komplikationer. Det är därför vi är så angelägna om att inte få någon ytterligare smittspridning, säger Malin Bengnér.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköping län. Foto: SVT/Johannes Tolf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.