En igelkott äter från en metallskål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Igelkotten ”Kottelina” är en stamgäst hemma hos Katarina Sandahl. Foto: Privat

Nu räknas igelkottar i Sverige – Katarina i Flisby hjälper till

Uppdaterad
Publicerad

Igelkottarna minskar i antal i Sverige och Artdatabanken har nu rödlistat dem som nära hotade. Den här veckan har privatpersoner fått chansen att delta i en nationell räkning för att kartlägga de taggiga små djuren.

Det är första gången en sådan räkning genomförs i Sverige. Under Igelkottsveckan uppmanas alla att rapportera in både levande och döda igelkottar – eller om man inte ser några alls.

Katarina Sandahl i Flisby är en av de som räknar igelkottarna. Under tre år har hon haft regelbundna besök av ”Kottelina”.

– Man känner att man gör någonting för världen, säger hon.

Hör Katarina berätta mer om varför hon vill räkna igelkottar i klippet ovan.

Ska kartläggas

Rapporterna skickas till Världsnaturfonden eller Nordens Ark, som båda är med i projektet. Därefter går informationen vidare till Artdatabanken och Statens Veterinärmedicinska anstalt för att ge en bättre bild av igelkottarnas situation.

igelkott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan du göra för att igelkottarna ska bli fler? I klippet ger viltrehabiliteraren Carina Johansson sina fem bästa tips på vad du kan göra för att hjälpa till. Foto: Joel Sund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.