Rachel De Basso och pengar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Rachel De Basso på vilket sätt de kriminella kan försöka komma åt regionens pengar. Foto: Johannes Tolf/SVT/Henrik Montgomery/TT

Nu ska regionerna bli bättre på att upptäcka bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Dyra receptbelagda mediciner som säljs på svarta marknaden eller privata underleverantörer som myglar, det är några tänkbara bedrägerier som landets regioner nu ska bli bättre på att upptäcka.

– Vi är alla sena på bollen. Vi har nog varit lite naiva, säger Rachel De Basso (S) som är regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län.

Region Jönköpings län har flera brister när det gäller att upptäcka och förhindra välfärdsbedragare. Det slås fast i en rapport från revisionsföretaget KPMG, som regionen beställt.

– Vi har tidigare trott att vi varit förskonade från den här typen av brott, men det är vi inte. Regionen behöver kontrollera aktörerna, vad de har för bakgrund och om de varit dömda tidigare, säger Rachel De Basso.

Hon är även ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, SKR, och hon säger att det nu är en prioriterad fråga för landets regioner att komma åt välfärdsbrottsligheten.

I höstas varnade Ekobrottsmyndigheten för att de kriminella gängen, som ett led i sin verksamhet, även har börjat etablera sig inom sjukvården.

Så kan bedrägerierna gå till

Välfärdsbedrägerier kan ske på en rad olika sätt, men har gemensamt att det handlar om att få ekonomisk vinning på bekostnad av skattefinansierad verksamhet.

För sjukvårdens del kan det exempelvis handla om oseriösa privata underleverantörer som hittar luckor för att tjäna pengar, såsom att leveransen av en tjänst är bristfällig eller att på felaktig grund få pengar utbetalda.

I klippet ovan hör du om fler tänkbara bedrägerier som regionen nu ska bli bättre på att upptäcka och förhindra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.