Så här kommer Filmbyn Småland se ut. Foto: Pressbild

Snart kan du interagera i Astrid Lindgrens filmvärld

Uppdaterad
Publicerad

På fredag sätts spaden i jorden för Filmbyn Småland i Eksjö kommun. Det nya besöksmålet bygger på Astrid Lindgrens berättelser och har filmmediet i fokus.

Verksamheten kommer att ha en utställning där besökare kan uppleva inspelningarna av Astrid Lindgrens olika filmer. På så vis anknyter den till nuvarande museet Barnfilmbyn, som idag visar föremål och bilder från inspelningarna av Emil i Lönneberga.

Största nyheten blir besökarnas möjlighet att delta, i form utav interaktiva aktiviteter. Dessutom kommer det finnas en biograf som visar kortfilmer från Astrid Lindgrens berättelser.

Marknadsföra platsen

Det nya besöksmålet kommer att ligga vid Spillhammarområdet i Mariannelund. Det är en utveckling av den nuvarande Barnfilmbyn på samma ort.

– Den nya etableringen är en betydelsefull landsbygdssatsning, och en del i att öka områdets attraktivitet som besöksmål. Satsningen kan också skapa möjligheter för det lokala näringslivet och andra aktörer att utvecklas, säger Robert Glader som är vd på Snickerboa Mariannelund som driver arbetet med att utveckla verksamheten.

Namnet Filmbyn Småland är i sig ett sätt att stärka verksamhetens koppling till Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.