Elsa Bertils trodde hon hittat drömhästen, men det visade sig bli en mardröm

Oregistrerade hästar dumpas hos fodervärdar

Uppdaterad
Publicerad

En hästägare från Göteborgstrakten har satt i system att dumpa oförsäkrade och papperslösa hästar hos fodervärdar. Elsa från Habo står nu med en olaglig häst som hon inte kan lämna tillbaka.

För två år sedan var Elsa Bertils från Habo på jakt efter en foderhäst. Lyckan var stor när hon då fick kontakt med mannen från Göteborg som hade hästen Challe, ett vackert halvblod som var avlad från OS-hästen Cardento.

Vägrade skriva kontrakt

De kom överens om att Elsa i ett första steg skulle ta hand om hästen fram till juni 2012. Allt verkade bra, förutom en sak, ägaren vägrade att skriva något kontrakt.

– Han tyckte det var fullständigt onödigt att ha ett kontrakt medan jag kände att det vore en trygghet för mig ifall det skulle hända någonting. Skulle jag ha gjort rätt från början, så skulle jag ha kört hem honom då. Men det klart – att ha en egen häst var ju drömmen, så han blev kvar här.

När hästen lämnades över var överenskommelsen att veterinärkostnaderna skulle delas, och allt flöt på bra, ända fram tills hästen skadade sig i påskas. Då sprang Challe igenom ett staket och fick svåra skador på en sena.

Elsa Bertils lämnade Challe till en veterinär som lyckades lappa ihop honom, och hon stod själv för kostnaderna. Men när hon sen ringde till ägaren fick hon en kalldusch.

– Då sade han bara att ” lånar man en bil och gör sönder den så får man betala”.

”Hästen finns inte”

Elsa började ana oråd, och känslan visade sig vara befogad. För trots hästens fina härstamning hade den varken försäkring eller hästpass.

– Hans mamma finns registrerad men har inga registrerade föl. Så den här hästen finns egentligen inte, säger Elsa och förklarar att ägaren inte har betalat avgiften för betäckningen av Challes mamma och därmed inte fått fölen registrerade.

Tio liknande fall

Efter händelsen har ägaren gjort sig onåbar, och enligt uppgift till SVT har han gjort samma sak med ett tiotal andra hästar som nu är ute hos olika fodervärdar.

Vid en närmare granskning visar det sig dessutom att mannen har nästan två miljoner i skulder hos kronofogden och att han finns registrerad på 34 djurskyddsärenden vid länsstyrelsen i Göteborg. I början av året beslagtog polisen 10 hästar från hans gård som blivit utmätt.

Nu har Elsa Bertils vänt sig till kronofogden för att få hjälp, men inte heller det har hjälpt.

– Vi skickade en delgivning till honom med kravet att han skulle komma och hämta hästen före den tredje juli annars så skulle den övergå i vår ägo. Då lyckades kronofogden få tag i mannen som genast bestred kravet. Därefter har det inte gått att nå honom.

Elsa bryter mot lagen

Under tiden som detta pågår sitter Elsa dessutom i ännu en rävsax. Det är nämligen olagligt att ha en häst utan papper. Men hon kan inte skicka tillbaka den till senaste adressen, för där finns ingen som tar hand om den och då bryter hon mot djurskyddslagen.

Själv vill Elsa Bertils inget hellre än att behålla Challe.

– Det är världens bästa häst. Känslomässigt är det här jättesvårt för mig. Det är jobbigt att tala om, säger hon.

SVT Jönköpingsnytt har vid flera tillfällen sökt hästägaren men vi har inte kunnat få tag på honom

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.