Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.
– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.
Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.
Flaggas på halv stång
Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.
”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.
Skolskjutning i Örebro
Enormt intresse i Norge för masskjutningen
Masskjutningen i Örebro har skapat stora rubriker i många internationella medier. Norska krim-journalisten Benjamin Vorland Andersrød från norska NRK lämnar i dag Örebro efter att ha varit här i fyra dagar och intervjuat poliser och anhöriga. Intresset för masskjutningen har varit stort i Norge menar han och diskussioner har följt gällande hotet för potentiella masskjutningar.
– Det verkar som det kan komma en debatt i Norge om man borde göra på samma sätt som Örebro hade gjort här, att träna elever och lärare på dessa scenarion, säger Benjamin Vorland Andersrød.
Överblick
Rektorn i öppet brev: "En bottenlös sorg"
Mattias Molin, rektor för SFI-undervisningen på Campus Risbergska, skriver i ett öppet brev till sina kollegor om dådet.
Han tar avstamp i när han och hans medarbetare samlas i Filadelfiakyrkan för en minnesstund på fredagen, med tio otända ljud, ett för varje liv som släckts.
"Det bor en bottenlös sorg hos oss alla. Vi har förlorat så mycket, det vi har kvar är varandra."
Han skriver om sin egna upplevelser och de berättelser om "skräck och panik" han har tagit del av om masskjutningen.
"Ljuden är värst för mig. Det metalliska ljudet av skottsalvor, det var så allt började. Sedan kom skriken."
I kyrkan läser pastorn en dikt. I varje paus håller de andan när ytterligare ett ljus tänds.
"Må samtalen och kramarna aldrig ta slut. Vi behöver varandra. Ni är fantastiska!"
Polisens agerande vid insatsen anmäld
En privatperson har anmält polisens agerande under insatsen vid skjutningen på Risbergska skolan i Örebro.
Åklagaren Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren har fått anmälan på sitt bord.
– Den rör polisens agerande i insatsen under skolskjutningen. Vi kommer pröva det, säger han.
Läs mer här nedan.
Expressen JO-anmäler Örebro kommun
Expressen anmäler Örebro kommun till Justitieombudsmannen (JO) för sena utlämningar av allmänna handlingar efter masskjutningen.
Expressen menar att kommunen dröjer orimligt länge med att sekretesspröva samt lämna ut allmänna handlingar till tidningen. Journalisten som skrivit anmälan menar att det kan anses som särskilt viktigt att allmänhetens insyn i det offentliga upprätthålls i händelser av kris.
Sjukhusprästen: "Det var sorg, gråt och oro"
Sjukhusprästen Mattias Falk var med och tog hand om de anhöriga som strömmade till sjukhuset för att få information efter skolskjutningen förra tisdagen.
- Det var chock, sorg, gråt och oro. Alla känslor du kan tänka dig. De ville veta om deras anhöriga fanns på sjukhuset, berättar han.
Han minns särskilt tillfället då identifieringsgruppen fick lämna beskedet till flera av anhöriggrupperna att deras saknade familjemedlem inte fanns med bland de skadade på sjukhuset.
- Det tog hårt på oss alla när de sade deras anhörigas namn och de fick gå ut och träffa poliserna och stödjare.
Fem skadade vårdas fortsatt på sjukhus
På måndagsförmiddagen meddelar Region Örebro län att fem av de skadade fortfarande vårdas vid Universitetssjukhuset i Örebro. Skadeläget är detsamma som i fredags. Två personer, samma som tidigare, vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelning.
Tre kvinnor, alla över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. Tillståndet för två av kvinnorna är allvarligt men stabilt, för den tredje stabilt.
Två män, båda över 18 år, inkom med skottskador och har opererats. Tillståndet för båda är stabilt.
Rickard Andersson bekräftas som gärningsman
Åklagare Elisabeth Andersson bekräftar att den utpekade Rickard Andersson är gärningsman bakom skolskjutningen i Örebro. Därmed kommer utredningen att drivas vidare av polisen.
– Det finns inte längre skäl till att utredningen leds av åklagare, men eftersom man fortfarande utreder om mannen agerade ensam har jag bett att polisen håller mig fortsatt underrättad om läget i utredningen, säger statsåklagare Elisabeth Anderson till TT.
Rickard Andersson tog sitt liv när polisen stormade skolan.
Att gärningsmannen är död innebär att det inte finns någon person att åtala i en rättegång.
SVT-reporter: Många vi möter frågar om motivet
Polisutredningen om skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro fortsätter. Flera hundra förhör med vittnen har redan genomförts och en teknisk undersökning av den 17 000 kvadratmeter stora byggnaden pågår.
- Vi har fortfarande inte fått svar på den centrala frågan om motivbild. Det är frågor som vi möter från väldigt många, säger SVT:s reporter Oscar Jönsson i Morgonstudion.
Polisen har även samlat in bevis från den misstänkte gärningsmannens bostad.
- Jag kan tänka mig att de har tagit in datorer, telefoner, dagböcker om det finns sådana. Men man har fortfarande inte hittat något som gör att man åtminstone utåt kan säga något om motivbild.
Poliser får ledigt efter Örebro
Många av poliserna som deltog i insatsen vid skolskjutningen i Örebro behöver inte jobba igen förrän de själva upplever sig klara av det, skriver Göteborgs-Posten.
– Det är många som tycker det här är jobbigt, och som behöver samtal. Vi jobbar internt och det är ett stort arbete som är kopplat till den psykosociala miljön. Den här veckan och den här dagen kommer ingen som arbetade att glömma, säger kommenderingschef Henrik Dahlström till GP.
Totalt deltog cirka 130 poliser vid insatsen på Campus Risbergska i tisdags. Brottsplatsen har beskrivits som ett "inferno".
– Det har varit väldigt påfrestande för de som varit i det, säger Dahlström.
(TT)
Regionpolischefen: "Det kanske gick lite för fort"
"Allt tyder på att gärningsmannen har agerat ensam utan ideologiskt motiv", så skrev polisen i ett pressmeddelande på onsdagen.
Niclas Hallgren, biträdande regionspolischef Bergslagen, medger att myndigheten uttalade sig "lite för fort".
– Jag tycker nog det var för avgränsande, nu i eftertanke. Det vi sa från början stämmer nog mer överens, att vi inte hittade några som helst faktorer som pekade på det då, säger han i kvällens Agenda.
Hör mer från regionpolischefen i klippet.