Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två röntgensjuksköterskor genomför en magnetkameraundersökning på Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Röntgenkliniken har mest hyrpersonal i hela regionen: ”Vi har varit för generösa med röntgenundersökningar”

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningens mål är att regionen ska bli av med beroendet av hyrpersonal de närmaste åren. Men för röntgenkliniken som har störst andel hyrpersonal i länet är det en utmaning. Verksamhetschefen tror – om allt går som det ska – att kliniken kan bli av med beroendet av hyrpersonal till 2029.

I klippet: Så ska röntgenkliniken gå från över 20 procent hyrpersonal till 2 procent till 2029. 

Förutom några vårdcentraler så är röntgenkliniken den klinik i länet som använder störst andel hyrpersonal. Fram till oktober i år utgjorde hyrpersonalen 27 procent av lönekostnaden för kliniken. Det är långt ifrån regionens mål, där den politiska ledningen säger att andelen hyrpersonal ska vara nere på en procent under mandatperioden, det vill säga 2026.

Antalet röntgenundersökningar ökar

Ett skäl till att röntgenkliniken använder mycket hyrpersonal är att antalet röntgenundersökningar varje år ökar med 5-7 procent och att kliniken inte har kunnat rekrytera personal i samma utsträckning. För övriga kliniker är det också viktigt att röntgenkliniken inte har för långa väntetider eftersom det stoppar upp övrig vård.

Åtgärder för att minska andelen hyrpersonal

Men det överhuvudtaget möjligt för er att bli oberoende av hyrpersonal?

– På kort sikt är det inte det, men på längre sikt tror jag det är möjligt. Dels genom rekryteringar där vi har flera ST-läkare inne, dels genom AI-lösningar, men också genom prioriteringar av vilka röntgenundersökningar som ska göras, säger Oskar Löfgren, verksamhetschef röntgenkliniken.

Vilka röntgenundersökningar kan ni prioritera ner?

– Ett exempel kan vara MR av ländrygg i de fall där man på förhand vet att det inte är aktuellt med operation, säger Oskar Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.