Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jennie Barona som är förtroendevald på Vårdförbundet ser en fara med att plocka bort hyrpersonal. Foto: SVT

Vårdförbundet: ”Det finns en oro att vi kommer tvingas dra ner på vårdplatser”

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län vill inom några år helt göra sig av med all hyrpersonalen. Men enligt vårdförbundet finns det en oro att det leder till att de då kommer tvingas dra ner på vårdplatser.

– Måste vi låna in personal från andra arbetsplatser så kommer vi få stänga vissa vårdplatser, det kommer inte bli någon bra vård, säger Jennie Barona som är förtroendevald på Vårdförbundet. 

Hyrpersonalen kostar 260 miljoner

Förra året spenderade Region Jönköpings län över en kvarts miljard på hyrpersonal. Nu vill sjukvården därför få ner kostnaden och målet är att man inom några år inte ska ta in någon hyrpersonal alls. Något som kan bli svårt att genomföra på kort tid enligt Vårdförbundet. 

– Det kommer inte lösa vårdens problem att ta bort hyrpersonal. Vi har haft hyrpersonal av en anledning, säger Jennie Barona. Folk ville inte söka tjänster med låg lön och dåliga arbetstider, därför plockade man in hyrpersonal som fick mer betalt.

”Satsa på personalen”

Men är det inte bra att regionen försöker spara pengar genom att dra ner på hyrpersonalen? 

– Jag tycker egentligen att det är bra att vi verkligen använder skattepengar på rätt sätt. Men satsa då på ordinarie personal så kanske vi kan få tillbaka några av dem som jobbar som hyrpersonal, säger Jennie Barona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.