En person sitter vid ett bord och håller upp en rosa plastpåse, omgiven av olika typer av plast- och papperspåsar. Rummet verkar vara ljust och luftigt med synliga träbjälkar i taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du SVT:s reporter om några av de vanliga frågorna och fällorna kring plastpåsar. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Så kan du tänka kring användandet av plastpåsar

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man tänka kring den omtvistade plastpåsen? Vilken påse ska jag använda till mina hushållssopor? Bryts en påse av biobaserad plast, så som majsstärkelse eller sockerrör, ner i naturen?

I klippet ovan svarar SVT:s reporter på de här frågorna, baserat på uppgifter från organisationen Håll Sverige rent.

Användningen av plastpåsar i Sverige har minskat kraftigt sedan skatten infördes i maj 2020. Konsumtionen sjönk från 90 till 17 påsar per person och år, enligt Håll Sverige rent.

Från och med den 1 november tas skatten bort, och handeln förväntar sig att fler kunder kommer att börja använda plastpåsar igen.

Platspåseskatten slopas den 1 november – hur påverkas du?

Från och med den 1 november slopar Sverige platspåseskatten. Tidigare har klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) sagt till SVT att Sverige överträffar EU:s mål, men tror du att detta kommer ändras om påsen blir billigare? Eller är en medtagen tygpåse en självklarhet när du handlar? Tyck till här nedan!

Pinnat inlägg

Från och med den 1 november slopar Sverige platspåseskatten. Tidigare har klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) sagt till SVT att Sverige överträffar EU:s mål, men tror du att detta kommer ändras om påsen blir billigare? Eller är en medtagen tygpåse en självklarhet när du handlar? Tyck till här nedan!

CJ • Energiverken får tillsätta olja för att det ska brinna när dom eldar sopor så nu slipper dom det👍

Christer • En tankeställare
Kanske plastpåsen skulle vara gratis ?
Man bär på en påse med reklam
Hur mycket lägger handlarna ut på reklaminformation till oss konsumenter

Eva • Påverkar inte mig. Använder flergångskassar och kommer fortsätta med det, funkar utmärkt!

Kalle • Gött, då blir det plastpåse som gäller i fortsättningen. Jag styrs av priset och kommer välja det smidigaste alternativet. Tygpåsar är inget jag lärt mig använda och kommer förmodligen inte lära mig heller.

Rasmus • Om de ville att folk skulle sluta använda plastpåsar så hade man förbjudit det, inte tjäna pengar på det.

Skönt att kunna spara pengar på påsarna nu iaf

Danne. • Gå på Google Maps och sätt en pinne i Indien, var du vill. Zooma in och kolla med Google-gubben. Du kmr garanterat se plastpåsar och annat skräp. Där har vi ett problem, men i Sverige har vi inte det. När såg du senast en påse flytande i våra vatten? När såg du senast en påse flyga omkring på gatan? Sverige är redan världsledande i sophantering och miljö och hela världen skiter i oss och vad lilla Sverige gör. Vem skall vi bevis oss för? Bättre att göra en insats i Indien för att få payback/kr. Då gör det kanske nån skillnad för miljön iallafall.

Gunnar Jörtsö • Enklast är väl att ha en korg, väska, kasse med sig när man handlar och sortera sopor så blir det inte så många plastpåsar. Är emot särskild skatt men borde inte handlarna ta bort plastpåsarna som i Frankrike.

Pelle • Har tygpåsar och kommer att fortsätta använda det.
Generellt är det ett dumt och populistiskt beslut som kommer att öka konsumtionen och allt hamnar inte på återvinning, och det leder i sin tur till mer mikropkast i naturen på land och i sjöar och hav.
Sorgligt.

Britt-Marie Weidby • Jag kör på som vanligt. Har alltid haft med mig Tygkassar

Kurre G • Tycker detta är bra! Kommer börja använda plastpåsarna till soptunnan igen så slipper jag använda "påsar på rulle" som är mycket sämre för miljön!!!

Fakta om plaster

Traditionella plaster: Tillverkas främst av fossila bränslen. Tillverkas ofta för att hålla länge, vilket gör att de är mycket svårnedbrytbara när de hamnar i naturen.

Återvunnen plast: Plast som återvunnits ur plast. Kan vara av något sämre kvalitet, samt innehålla oönskade ämnen. Är bra ur ett resursperspektiv men problematisk om den hamnar som skräp i naturen.

Bioplaster: Samlingsbegrepp för biobaserade plaster och biologiskt nedbrytbara plaster.

Biobaserade plaster: Plaster som är gjorda helt eller delvis av förnyelsebara råvaror istället för fossila råvaror. Biobaserad plast fungerar som ”vanlig” plast när den hamnar i naturen – den bryts alltså inte ner.

Biologiskt nedbrytbar plast: Plast som är tillverkad så att den har kortare hållbarhet. Kan vara tillverkad av både förnyelsebar och fossil råvara. Kräver speciella förhållanden för att brytas ner, så som industriell kompost.

Oxo-nedbrytbar plast: Oxo-nedbrytbar plast är traditionell plast där metallsalt tillsatts för att påskynda nedbrytningen. Hur nedbrytningen ser ut i miljön är oklar och det finns enligt Håll Sverige rent snarare en risk för att oxo-plast är en källa till mikroplast i miljön.

Källa: Håll Sverige rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet