Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henriettae Ståhlbrandt, överläkare röntgenkliniken Eksjö, berätta om hur AI kan minska behovet av hyrpersonal på röntgenkliniken. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så ska röntgenkliniken lösa personalbristen – med hjälp av AI

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av AI kommer röntgenkliniken införa en metod som kortar för en magnetkameraundersökning från 30 till 27 minuter.

– Det kommer göra jättestor skillnad, vi kommer kunna röntga 1700 fler patienter per år, säger Henriettae Ståhlbrandt, överläkare på röntgenkliniken Eksjö.

I klippet: se AI-lösningen för magnetkameraundersökning i Eksjö och hur den kan påverka personalbehovet. 

Röntgenkliniken är den klinik i regionen som har störst andel hyrpersonal. Men det är också den klinik som ligger längst fram när det gäller olika AI-lösningar som kan effektivisera arbetet.

Utöver lösningen för MR så planerar kliniken till nästa år att ta hjälp av AI vid mammografiundersökningar. Idag är det två mammografiläkare vid varje röntgen och med AI-produkten räknar kliniken med att bara behöva använda en mammografiläkare.

Röntgen och AI en bra kombination

– Röntgen är väldigt datatungt och det gillar AI. Det finns nu över 300 godkända AI-lösningar i Europa inom röntgen, säger Henriettae Ståhlbrandt, överläkare på röntgenkliniken Eksjö.

Är de här AI-lösningarna vid röntgen patientsäkra?

– Vi inför inget inom vården som inte är patientsäkert. De är CE-märkta och vi genomför rigorösa kontroller innan vi börjar använda AI-lösningarna, säger Henriettae Ståhlbrandt,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.