• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Två kvinnor står tillsammans vid ett bord i ett inomhusutrymme med fönster. Den ena bär en randig tröja och den andra en kavaj. Rummet har ljusa väggar och moderna inredningselement syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarna Malin von Schéele och Ellen Hultén ser många svårigheter med nuvarande betygssystem men de är inte säkra på att det blir bättre genom att ta bort betyget underkänt. Det berättar de mer om här ovan. Foto: SVT/Paula Sveder

Så tycker Nässjölärarna om förslaget att slopa F-betyget

Publicerad

Närmare var femte elev i årskurs nio i Småland når inte kunskapsmålen och kommer därför inte in på gymnasiet.

Nu vill regeringens utredare ta bort betyget underkänt – men lärare som SVT träffar på Brinellgymnasiet i Nässjö är inte övertygade om att det är rätt väg att gå.

– Tar man bort betyget F kommer man ju in på gymnasiet, men man ska ju också komma ut därifrån med kunskaper som behövs i livet, säger Malin von Schéele, språklärare på Introduktionsprogrammet i Nässjö.

För att betygen ska bli mer rättvisa och bättre spegla elevernas kunskapsnivå har regeringen tillsatt en betygsutredning som presenteras i februari nästa år. Utredaren Magnus Henreksson har redan avslöjat att betygen F till A kommer att försvinna.

Risker att ta bort F

Under vårterminen 2024 blev 18,2 procent av eleverna i årskurs nio i Jönköpings län inte godkända till gymnasiet. I stället hänvisas de till Introduktionsprogrammet och får hjälp med de underkända ämnena.

I Kronoberg är den siffran 20 procent, och i Kalmar län 17,4 procent.

Det finns problem med det nuvarande betygssystemet menar Nässjölärarna Malin von Schéele och Ellen Hultén – men ser också risker med att ta bort underkänt – hör dem berätta i videoklippet ovan.

Tre personer står i en utomhusmiljö med höstträd i bakgrunden. Den första personen bär en svart tröja och en kedja runt halsen. Den andra personen har på sig en mörk jacka och håller en mikrofon med texten ”svt”. Den tredje personen är klädd i en läderjacka och har en kedja med ett hänge på halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasieeleverna Eira Elf, Alex Bladelius och Lisa Hoffman i Jönköping tänker lite olika när det gäller att ta bort betyget F. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Det krävs för att bli behörig till gymnasiet

  • Med behörighet till gymnasieskolans nationella program avses behörighet att söka till ett yrkesprogram, vilket är den behörighet som kräver minst antal godkända betyg.
  • Kraven för att vara behörig till ett yrkesprogram är godkända betyg i matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk samt i ytterligare minst fem ämnen.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.