– Tar man bort betyget F kommer man ju in på gymnasiet, men man ska ju också komma ut därifrån med kunskaper som behövs i livet, säger Malin von Schéele, språklärare på Introduktionsprogrammet i Nässjö.
För att betygen ska bli mer rättvisa och bättre spegla elevernas kunskapsnivå har regeringen tillsatt en betygsutredning som presenteras i februari nästa år. Utredaren Magnus Henreksson har redan avslöjat att betygen F till A kommer att försvinna.
Risker att ta bort F
Under vårterminen 2024 blev 18,2 procent av eleverna i årskurs nio i Jönköpings län inte godkända till gymnasiet. I stället hänvisas de till Introduktionsprogrammet och får hjälp med de underkända ämnena.
I Kronoberg är den siffran 20 procent, och i Kalmar län 17,4 procent.
Det finns problem med det nuvarande betygssystemet menar Nässjölärarna Malin von Schéele och Ellen Hultén – men ser också risker med att ta bort underkänt – hör dem berätta i videoklippet ovan.
Det krävs för att bli behörig till gymnasiet
- Med behörighet till gymnasieskolans nationella program avses behörighet att söka till ett yrkesprogram, vilket är den behörighet som kräver minst antal godkända betyg.
- Kraven för att vara behörig till ett yrkesprogram är godkända betyg i matematik, engelska och svenska/svenska som andraspråk samt i ytterligare minst fem ämnen.
Källa: Skolverket