– Vi kan ha medarbetare inom kommunen som försvinner iväg till andra arbetsgivare om vi skulle få förhöjd beredskap eller värre. Och det är de personerna som vi försöker identifiera i förväg genom krigsplaceringen, säger räddningschef Micael Carlsson.
Om en kommunanställd är aktuell för exempelvis försvarsmakten, polisen eller sjukhuset i ett sådant läge så ska en annan anställd krigsplaceras istället, så att det garanterat finns en person på posten.
– Det kan handla om brandpersonal, kostpersonal och förskolpersonal. Alltså personal som behöver komma till jobbet för att samhället ska kunna hålla igång även i störda lägen.
Kommuner och även regionen är ju inte klara med det här arbetet, samtidigt som vi har ett krig i Europa nu. Borde man ha jobbat med den här tidigare?
– Vi har en agenda som sätts av staten som delar ut ett uppdrag via SKR och i den överenskommelsen så har man reglerat ungefär i vilken takt som kommunerna ska gå och då har man inte haft en högre ambitionsnivå än där vi befinner oss nu. Sen kan man alltid fundera på om det var rätt eller fel, men det är de planeringsförutsättningar som vi har haft.