Se elevernas reaktioner på övervakningskamerorna i skolan i videoklippet ovan. I filmen ovan visas en illustration av övervakningskameror som filmar elever. Scenerna är alltså inte på riktigt och det är inte de aktuella övervakningkamerorna som filmar utan en tv-kamera. Foto: Ulrica Abrahamsson

Stort antal kameror ska övervaka elever på Bäckadalsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Urinering på golvet och söndersparkade dörrar – den senaste tidens skadegörelse på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping har gjort att skolan valt att installera ett tiotal kameror, och det kommer att bli fler, i bland annat korridorerna. Trots att det finns viss oro bland elever att deras integritet kränks, menar skolan att det är nödvändigt på grund av skadegörelsen.

Bäckadalsgymnasiet blir den första kommunala skola någonsin i Jönköpings kommun som väljer att installera övervakningskameror inomhus, det var JP först med att rapportera.

Under den senaste tiden har skadegörelse varit ett större problem än tidigare, det vittnar både elever och skolledningen om för SVT. Urinering på golvet i skolan, söndersparkade dörrar och toaletter, var det som fick Bäckadalsgymnasiet att till slut ta steget att sätta upp övervakningskameror.

– Viss skadegörelse finns alltid, men nu har det varit extremt. Detta har prövats noga och vi har övervägt andra åtgärder men beslutade om detta, säger PO Johansson, gymnasiechef.

Enligt uppgifter till SVT kan det komma att installeras omkring 20 övervakningskameror på skolan.

Kan lösa brott

Övervakningskamerorna är till viss del anonymiserade och det krävs en polisanmälan för att få ut filmer. Ingen ur skolledningen eller Jönköpings kommun kan se materialet och det är maskerat, det innebär att det inte går att tyda vem eller vilka som syns på filmen. Däremot kan polisen få ut det omaskerade materialet för att lösa eventuella brott.

Den spökliknande gubben nere till höger är en elev som går i lokalen. Foto: Jönköpings kommun

På bilden ovan ser du hur det anonymiserade materialet ser ut för Jönköpings kommun.

Se elevernas reaktion på övervakningskamerorna inne på skolan i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.