Animation av höghastighetståg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera årtionden av diskussioner och utredningar lades planerna på en modern höghastighetsjärnväg via Jönköping i malpåse. I klippet får du en snabb sammanfattning av det som har kallats för Sveriges största infrastrukturprojekt. Foto: Storyblocks/ Texture fabric

Turerna kring höghastighetsbanan som lades på is

Publicerad

Planerna på en ny höghastighetsjärnväg via Jönköping har varit en lång och komplex process som sträcker sig över flera decennier. Men 2022 blev det ett abrupt slut för mångmiljardsatsningen.

I klippet ovan får du på 60 sekunder koll på turerna kring det som beskrevs som landets största infrastrukturprojekt.

Plan B

Eftersom det inte blev någon höghastighetsbana hoppas nu lokal- och regionpolitiker i Jönköpings och Östergötlands län på en alternativ tågsatsning, som ska göra tågpendlandet snabbare och smidigare; den så kallade Vätterlänken. För att öka oddsen att regeringen nappar på det förslaget ska stora delar av miljardinvesteringen komma från det privata näringslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.