William började må dåligt redan som 11-åring och skadade sig själv. När han var 13 år hittade han räddning från det dåliga måendet i droger, men det fick snart andra, värre konsekvenser. Foto: SVT

William började ta droger som 13-åring – nu är han drogfri

Uppdaterad
Publicerad

Vi kallar honom William. Han började må dåligt redan som 11-åring och skadade sig själv. När han var 13 år hittade han en lösning från det dåliga måendet i droger – men det fick snart andra, värre konsekvenser.

– Det eskalerade hela tiden. Till slut gjorde jag ingenting annat än att droga, säger han.

Till en början handlade det om sömntabletter, som han tog för att kunna sova. Men ganska snart använde han cannabis, benzopreparat och kokain, som hjälpte honom att komma på andra tankar när självmordstankarna ekade i huvudet.

– Det spelade ingen roll vilken substans det var, bara jag fick i mig något. Det gick inte en dag utan att jag rökte något eller tog några tabletter, eller rättare sagt, en hel karta med tabletter. Jag mådde så dåligt, jag ville bara bort och drogerna hjälpte mig med det.

Langade droger och vapen

För William var det enkelt att få tag i droger. Alla i hans umgänge använde droger. Och det tog inte lång tid innan han själv började langa.

– Det blir så. Annars har man inte råd. Jag langade både vapen och droger. Och jag skickades att misshandla sådana som inte hade betalat och ibland var folk efter mig för att jag inte skött det jag skulle. Man blir bara mer och mer kriminell och indragen i det.

Till slut kunde William inte längre fungera. Drogerna tog över helt.

– Jag var helt borta från verkligheten.

Drogfri sedan ett halvår

I dag har William varit drogfri i ett halvår. Han har tagit hjälp av öppenvården i sin kommun och så går han i en självhjälpsgrupp tillsammans med andra missbrukare.

– Det senaste halvåret har varit väldigt klart och framåtriktat. Det har varit skönt att få stöd att komma ifrån det livet.

Vad skulle du säga till 14-åriga William om du träffade honom?

– Är det värt det? Det finns ingen mening med att försvinna i droger. Det ger dig inget. Det finns så mycket annat att göra istället. När jag var 14 satt jag i en soffa och knarkade. Det är bara bortkastad tid.

”Duktig på att gömma det”

Vad hade behövts för att du skulle sluta tidigare?

– Att någon såg hur dåligt jag mådde. Att jag hade kunnat få hjälp för det och sluppit självmedicinera. Men jag var duktig på att gömma det. Ingen hemma förstod ju hur det låg till.

Vad tycker du föräldrar som är oroliga ska göra för att förhindra att det blev som för dig?

– Spendera tid med sina barn, se till de pratar och är tighta ihop. Droger ger inget. Det blir bara kaos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.