Alla elmätare ska bytas ut Foto: SVT

Fem miljoner elmätare byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem miljoner elmätare byts ut för att bli mer användarvänliga. Regeringen vill med beslutet stärka kundens ställning på elmarknaden.

Det ska bli lättare att läsa och förstå en elmätare så att man själv ska kunna påverka sin elkonsumtion. Det var i somras som regeringen fattade beslut om vilka funktionskrav som framtidens elmätare måste ha.

– Nu införs nästa generations smarta elmätare i Sverige. De ska ge kunderna bättre verktyg för att vara aktiva på elmarknaden, samtidigt som elmätarna tryggar en säkrare drift av elnäten, sa samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Fem miljoner elmätare

Byte av elmätare är inget litet projekt. Totalt ska omkring fem miljoner elmätare bytas ut. De nya mätarna ska bland annat ha en bättre display och de ska kunna visa hur mycket el som använts de senaste 15 minuterna. Elbolagen välkomnar ändringen.

– Jag tror att med mer information kan man fatta mer informerade beslut. Vi tror att det kommer att komma fler smarta tjänster som gör att kunden får lättare att styra sin elkonsumtion till tider på dygnet då trycket på elnäten inte är lika högt och priset på el är lägre, säger Eva Vitell som är kund- och marknadsansvarig på Vattenfall Eldistribution.

Rustar för mer elintensiv framtid

Elkonsumtionen i Sverige har legat stabilt de senaste decennierna. Ny energisnålare teknik och mindre eluppvärmda hus gör att det inte går mycket mer el nu än förr. 1990 användes totalt 130,5 TWh i Sverige det var ungefär lika mycket lika mycket som 2017 års konsumtion enligt Energimyndigheten. Men stora förändringar är att vänta när fler börjar köra elbil och när industrin ska bli fossilfri. Därför görs nu flera insatser, däribland byte av elmätare, för att förbereda elnäten på en mer energikrävande framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.