Vid utgrävningen vid byn Vivungi i Kiruna kommun har man hittat slagg som är restprodukter från järnframställning, samt två konstruktioner av järnframställningsugnar.
Fynden är sensationella, dateringar med kol-14-metoden av kol som har varit inneslutet i slaggen visar att fynden är drygt 2000 år gamla.
Det betyder att den här platsen är en av de tidigaste platserna för järnhantering i norra Sverige och Nordkalotten: här framställdes alltså järn vid äldre järnåldern.
- Det kändes fantastiskt att få dateringarna som visar att vi har en väldigt tidig järnhantering i inlandet. Det är helt unikt för Norrbottens läns inland det finns inga andra kända platser, vi får verkligen skriva om historien, säger Carina Bennerhag arkeolog vid Norrbottens museum och doktorand vid Luleå tekniska universitet.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
– Det är viktigt att det nya kommer på pränt ordentligt för det här förändrar synen på jägarfolk som har bott här uppe. Tidigare har man försökt primitivisera till en viss del att de som bodde här inte hade behov av järn och det är nog inte sant, säger Eva Hjärthner-Holdar docent vid Geoarkeologiska laboratoriet.
Jägarfolk framställde järn
Rester från fiskben och andra brända matavfallsrester från platsen kring järnframställnings-ugnarna visar att det är järnframställning i en jakt och fångstmiljö på den här platsen under äldre järnåldern.
– Orsaken till att man inte har haft kunskapen om järnframställning i Norrbottens inland tidigare är förutfattade meningar, man har ansett att en jakt och fångstkultur här uppe inte behöver järnteknologin säger Eva Hjärthner-Holdar docent vid Geoarkeologiska laboratoriet.
- Det är unika lämningar, den här platsen är en otroligt viktig plats för kunskapen om den här tidiga järnteknologin i Sverige det är en viktig pusselbit säger Carina Bennerhag arkeolog vid Norrbottens museum och doktorand vid Luleå tekniska universitet.
Järnteknologin kommer österifrån
Projektet som är ett samarbete mellan Norrbottens museum, Luleå Tekniska Universitet och Geoarkeologiska laboratoriet, finansieras av Berit Wallenbergs Stiftelsen och Vetenskapsrådet.
Fynd av den här typen av ugnar har tidigare hittats i Finland, Karelen, men även i Bergslagen.
– Jag tror att en hel del av vår järnteknologi kommer från östra sidan av Östersjön, men vilka de här människorna var vet vi inte. Det kan mycket väl vara människor som har rest härifrån och tagit upp järnteknologin och kommit tillbaka säger, säger Eva Hjärthner-Holdar docent vid Geoarkeologiska laboratoriet.