Äventyraren Stefan Santifaller från Italien står intill väg 45 mot Jokkmokk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är 100 procent fokuserad” – hör italienaren Stefan Santifaller berätta om sitt livs äventyr som sträcker sig 770 mil genom Europa. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Äventyraren Stefan löper 770 mil – har inflammerade ben

Uppdaterad
Publicerad

Redan i unga år började Stefan Santifaller köra mountainbike och med åren har äventyren växt. Nu löper italienaren ett maraton varje dag för att ta sig genom Europa – en sträcka på 770 mil.

27-årige Stefan Santifaller från Dolomiterna är just nu ute på sitt livs största äventyr. Under 182 dagar ska han löpa hela 770 mil genom Europa.

Han har tränat nio veckor inför den extrema löpningen som startade i Portugal redan den 24 mars.

– Vissa dagar är det riktigt tufft. Kroppen värker, men det är bara att bita ihop och köra på, säger han.

Inflammation i båda benen

Hur har resan gått hittills?

– Jag är inte en löpare i grunden och visste att kroppen skulle ta stryk. En månad efter starten fick jag inflammation i båda benen, men en fysioterapeut hjälpte mig så jag har inte haft några större problem.

Totalt har italienaren avverkat sju par löpskor sedan resans start. I vagnen som han knuffar framför sig har han packning som väger mellan 25 och 30 kilo.

– Det är tält, sovsäck, kläder, mat och vatten. Jag har fått skaffa en ny sovsäck för det börjar bli kallt i norr, säger han.

Hemresan tar en månad på cykel

I veckan lämnade Stefan Santifaller Jokkmokk. Om allt går enligt plan så kommer han att nå slutdestinationen Nordkap den 24 september.

Men äventyret tar inte slut i Norge.

– Den 25 september cyklar jag hem längs kusten och kommer bland annat passera Luleå. Planen är att avverka över 20 mil per dag i 30 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.