Han besökte på torsdagen Jokkmokk och Kallak för att diskutera planerna på gruvbrytning med kommunledningen.
– Vi hoppas att en ny regering kommer att prioritera Kallak och säga ja. Då kan vi få igång gruvverksamheten om fyra till fem år, säger Kurt Budge.
”Bara början”
Vid besöket i Kallak blev Bewulfs folk överraskade över att åtta aktivister fanns på plats för en tyst protest mot gruvplanerna.
– Vi är här för att visa att kampen fortsätter och att vi förstår att det här är långt ifrån färdigt. Det här är bara början och vi ska göra allt för att stoppa detta vansinne, säger Tor L Tuorda, grundare av organisationen ”Ett gruvfritt Jokkmokk”.
– Vi vill inte förstöra möjligheterna för någon, utan vi tror att gruvdrift och renskötsel kan samsas och att även renskötseln har mycket att vinna på att vi får ett brytningstillstånd, säger Kurt Budge.
”Helt avgörande”
Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) har samma förhoppning som Beowulfs vd.
– Det skulle vara helt avgörande för Jokkmokk. Vi skulle få en stabil skattebas och ett diversifierat näringsliv där fler får möjligheter till försörjning, säger han.
Kurt Budge menar att Kallakprojektet kan göra stor skillnad för utvecklingen i Jokkmokk och hela kommunens framtid.
– Det blir 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb under 25 år och stora skatteintäkter. Det är en bra bild av hur den lokala ekonomin i Jokkmokk kan stimuleras av en gruvbrytning. Kallak är en katalysator för en positiv utveckling i hela Jokkmokk.
Tror du att det blir en gruva i Kallak?
– Ja, det tror jag. Myndigheterna vet att vi gjort jobbet och nu borde vi få klartecken att driva projektet framåt, säger Kurt Budge.