En väldigt glad Carola Gabrielsson blundar och njuter av endorfinerna efter en joggingtur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carola Gabrielsson om vad hennes tidiga joggingturer gör för skillnad i hennes vardag. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Carola i Boden kliver upp klockan 5 för att jogga: ”Full av endorfiner”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av Norrbottens kommuner erbjuder någon form av friskvårdstimme till sina anställda, men inte alla kan nyttja den. Carola Gabrielsson i Boden har hittat en lösning – hon kliver upp klockan 5 för att jogga.

8 av Norrbottens 14 kommuner erbjuder en friskvårdstimme. Det ger anställda en möjlighet att träna eller göra en hälsofrämjande aktivitet på arbetstid en timme i veckan – om arbetet tillåter. Men förutsättningarna för att utnyttja timmen ser olika ut bland yrkesgrupper.

Svårt för socialtjänsten

Flera av Norrbottens kommuner uppger till SVT Norrbotten att det är yrkesgrupper inom socialförvaltningen som har svårast att utnyttja friskvårdstimmen.

– De som arbetar med barn och brukare är de som inte kan ta ut friskvårdstimmen, det var en av de anledningar till att timmen togs bort i vår kommun, säger Catharina Thuresdotter, HR-ansvarig för Jokkmokks kommun.

Hos Luleå kommun får alla anställda en friskvårdstimme i veckan, men enligt Erik Öhman, HR-ansvarig hos kommunen, så är det inte alla som kan få till träningen på arbetstid.

– Socialförvaltningen är en av de enheter som har svårast att utnyttja tiden. Det går helt enkelt inte ihop schemamässigt, säger Öhman.

Carola har hittat en lösning

Carola Gabrielsson arbetar som larmansvarig i Bodens kommun och socialförvaltningen. Hon har hittat en lösning som fungerar, men förstår att det är svårt för många att nyttja timmen.

– Mitt arbete är fritt så tillvida att jag och min kollega får ihop det och vi har vanliga arbetstider. Jag önskar att andra skulle få det med, det gör så himla gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.