• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Våld mot kvinnor och barn är våra viktigaste frågor, säger Kerstin Larsson, verksamhetschef för individ-och familjeomsorgen i Bodens kommun. Foto: Linda Jones/SVT

Därför valde Bodens kommun att ge mer pengar till kvinnojouren under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnojourer i länet fick mer stöd än vanligt under 2020. Bodens kommun är en av de kommuner som ökade sitt stöd allra mest.

De senaste fyra åren har Bodens kommuns ekonomiska stöd till närmaste kvinnojour legat runt 300 000 kronor. Men under 2020 höjdes stödet med 92 000 kronor, trots att det var färre kvinnor än tidigare år som tvingades fly till skyddat boende. Det visar en enkät som SVT har gjort.

Mer pengar under pandemin

Flera andra kommuner i Norrbotten har också höjt sitt stöd till kvinnojourerna. I Överkalix beviljade man under 2020 40 000 kronor till hyresersättning och hyresbidrag. Tidigare år hade kommunen gett noll kronor i ekonomiskt stöd.

Även Kalix kommun höjde det ekonomiska stödet under pandemin och beviljade 130 000 kronor. Även Kiruna och Arjeplog gick samma väg, men få kommuner ökade sitt stöd till kvinnojouren lika mycket som Boden.

– Våld mot kvinnor och barn är våra viktigaste frågor, säger Kerstin Larsson, verksamhetschef för individ-och familjeomsorgen.

Kvinnojouren kan ändå inte överleva

Men trots ökat stöd, från 311 000 kronor till 403 000 kronor, så räcker pengarna inte till och kvinnojouren i Boden är tvungna att söka pengar av flera myndigheter för att överleva.

I videon hör du varför Bodens kommun har valt att prioritera kvinnojouren och vad det betyder för dem.

Så mycket gav din kommun närmaste kvinnojour under 2020

Boden: 403 000 kronor

Kalix: 130 000 kronor

Överkalix: 40 000 kronor (hyresersättning och hyresbidrag)

Övertorneå: Oklart belopp

Pajala: Noll kronor

Haparanda: 165 000 kronor

Kiruna: 132 000 kronor

Gällivare: 200 000 kronor

Arvidsjaur: Noll kronor

Arjeplog: 60 000 kronor

Jokkmokk: Noll kronor

Älvsbyn: 120 000 kronor

Luleå: 1 030 000 kronor

Piteå: Noll kronor (däremot finansierar kommunen ett skyddat boende i egen regi med personal och hyra)

Källa: SVT Norrbotten skickade ut en enkät till alla länets kommuner med frågan ”vilket ekonomiskt stöd har kommunen gett till närmaste kvinnojor de senaste åren?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.