• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gabriella Eklund, ordförande för kvinnojouren i Arvidsjaur, anser att kommunen borde börja visa intresse för stötta jouren ekonomiskt efter så många år med uteblivet verskamhetsbidrag. Foto: Privat

Kvinnojouren i Arvidsjaur slutade söka pengar från kommunen: ”Sa att det inte var någon idé”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren Hera i Arvidsjaur säger att de har hört sig för med kommunen flertalet gånger gällande möjligheterna att få verksamhetsstöd. Men när utgången alltid blev den samma gav jouren till slut upp.

2012 sökte kvinnojouren i Arvidsjaur senast verksamhetsstöd från kommunen och fick avslag. Året efter tänkte man söka stöd på nytt, men då föreslog Arvidsjaurs kommun att man istället skulle bistå jouren med hjälp att söka pengar från Socialstyrelsen. Något jouren gjorde och fick igenom. Men de pengarna räcker inte, enligt kvinnojouren Heras ordförande Gabriella Eklund. Hon hade hoppats att även kommunen skulle bidra med ekonomiskt stöd.

– Vi har under åren blivit informerade av socialtjänsten och tjänstemän i politiken att det inte finns pengar till att stödja kvinnojouren. De sa att det inte var någon idé, säger Gabriella Eklund.

Kvinnojourer i Norrbotten

Brottas med finansiering av skyddat boende

Enligt reglerna får jouren inte använda stödet från Socialstyrelsen till vare sig personal eller hyra. Därför brottas kvinnojouren i Arvidsjaur med svårigheter att finansiera det skyddade boendet.

– I dag förlitar vi oss på att hyran blir betald genom bidrag och gåvor från företag. Att få kommunalt bidrag för att täcka de fasta utgifterna skulle underlätta och säkerställa det skyddade boendet vi har i dag, säger Gabriella Eklund.

Men kunde ni inte någon gång under alla de här åren ha försökt söka pengar igen från kommunen?

– Nej, eftersom de sa att det inte fanns några pengar så valde vi att inte lägga tid och kraft på att ansöka medel som inte finns, säger Gabriella Eklund.

Jag kan ju inte lova något”

Den nya socialchefen vid Arvidsjaurs kommun, Peter Öhman, tillträdde i mars i år. Han säger att det inte finns några planer på verksamhetsstöd till kvinnojouren i dagsläget, men att det inte är någon omöjlighet i  framtiden.

–  Jag kan ju inte lova något, för det ska ju bestämmas politiskt, men jag vill ändå säga att vi har ett gott samarbete med kvinnojouren och det tror jag de tycker också. Jag ska säga som det är, vi har inte fått in någon ansökan från kvinnojouren sedan 2012, säger han.

Socialchefen understryker därför att bollen nu ligger hos kvinnojouren att komma in med en ansökan om verksamhetsbidrag.

– För vi har ju inte en uppsökande verksamhet på det sättet, säger Peter Öhman.

”Bör ligga i kommunens intresse”

Men vid kvinnojouren önskar man att kommunen tar det första steget och visar att det finns en vilja att stötta jouren ekonomiskt.

Jag tycker det bör ligga i kommunens intresse att stödja vår verksamhet och ta ansvar för detta samhällsproblem. Därför välkomnar vi en dialog om ekonomiskt stöd, men vi kommer inte att lämna in någon ansökan förrän vi får okej att det faktiskt är värt vår tid och engagemang att söka, säger Gabriella Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnojourer i Norrbotten

Mer i ämnet