• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du personal på Sunderby sjukhus berätta om situationen på akuten. Foto: Filip Hannu/SVT

Akutpersonal på Sunderbyn: ”Det som är svårt är att orka vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Oro och samvetsstress tär på personalen som inte hinner ge alla patienter en god omvårdnad. Stressen på akutmottagningen blir allt högre när allt fler patienter blir kvar där som en följd av platsbristen på Sunderby sjukhus utanför Luleå, enligt personalen.

Akutmottagningen är tänkt att vara en första anhalt för akut sjuka, som sedan helst ska flyttas vidare till en vårdavdelning inom fyra timmar om behov finns av fortsatt vård. Så ser verksamhetens mål ut.

Vissa blir kvar i två dygn

Verkligheten är en annan. Det råder platsbrist på Sunderby sjukhus, vilket IVO också kritiserat regionen för. Eftersom det är svårt att hitta plats på en vårdavdelning så händer det att patienter blir kvar på akutmottagningen i upp till två dygn.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

– När man kommer på morgonen kan det vara tio patienter som blivit kvar över natten, berättar skyddsombudet och sjuksköterskan Anna Eriksson.

Serveras ingen mat

Både bemanning och lokaler är anpassade utifrån att patienterna endast ska vistas på akuten en kort tid. Här serveras till exempel ingen mat – det är i så fall näringsdryck som gäller.

– Det blir en samvetsstress att man inte hinner ge alla en god omvårdnad, säger Sandra Senbom, skyddsombud och undersköterska.

Många undersköterskor som lämnat

Personal väljer att lämna verksamheten vilket gör situationen än mer problematisk. På senare tid är det framför allt undersköterskor som sagt upp sig.

– Det som är svårt är inte att rekrytera personal hit, det som är svårt är att orka jobba kvar, säger Sandra Senbom.

Efter en anmälan till Arbetsmiljlöverket förra sommaren ligger för närvarande ett hot om vite på 250 000 kronor mot akutmottagningen om arbetsmiljön inte förbättras.

I klippet nedan: verksamhetschefen Helena Fredriksson Ågren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen Helena Fredriksson Ågren om situationen på Sunderbyns akutavdelning. Foto: Filip Hannu/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet